V POSTOJNSKI JAMI ČLOVEŠKA RIBICA SPET PRESENEČA

 

FOTO POSTOJNSKA JAMA RIBICA 0

 

Človeška ribica ponovno presenetila V zadnjih dneh tedna smo opazili nenavadno obnašanje. Nenadoma je zapustila jajčeca in se umaknila v drugi konec akvarija. Mislili smo, da počiva, a ko smo pogledali pobliže, smo videli, da je izlegla še eno jajčece.

 

FOTO POSTOJNSKA JAMA RIBICA JAJCE 2

 

Biologa sta še polna vprašanj o tem, zakaj se je umaknila drugam, videla, da je v trebuhu imela vsaj še tri jajčeca. Morda gre za naravno vedenje, da bi razdeljenim jajčecem omogočila večje možnosti preživetja, a človeška ribica do zdaj pač še nikoli ni bila tako “izpostavljena” preučevanju. Po treh dneh počivanja se je ribica vrnila k večini jajčec, vendar je zdaj v drugem položaju in veliko bolj umirjena. Jajčec ne kontrolira tako pogosto kot prvi mesec, ampak bolj poležava. Tudi to je verjetno nov pokazatelj, kako močno izleganje jajčec v temi in hladu ter boji s postranicami izčrpajo ribico, ki se v povprečju razmnožuje le enkrat v desetletju. S svojo dejavnostjo naša ribica pretresa naše znanje o proteusih, saj je doslej veljalo, da izleganje jajčec traja približno tri tedne, pri nas pa se to dogaja že skoraj dva meseca. Medtem ko z enim očesom spremljamo ribico, z drugim opažamo razvoj zarodkov, ki ga boste na sliki zagotovo opazili tudi sami.

 

FOTO POSTOJNSKA JAMA RIBICA 2

 

Na zgornjem jajčecu, ki ga je odložila najprej, je že videti zametke glave, hrbta in repa. Spodnje jajčece, ki je bilo odloženo pozneje, pa je v fazi delitve. Spodnje jajčece je najnovejše in še ne kaže nikakršnih sprememb. Zmajevi mladiči so torej, po vsem kar vemo doslej, vedno bližje. A več kot jasno je, da o skrivnostnem življenju človeške ribice ne vemo prav veliko. Naša mama vedno znova skrbi za čudeže, ki nas puščajo brez besed in v zavedanju, kako malo je znanega o njenem življenju. In več kot hvaležni smo za to ter za vse, kar nas novega nauči o svojem življenju.

Človeška ribica je po skoraj dveh mesecih izlegla še eno jajčece (foto Ciril Mlinar Cic, vir Postojnska jama)Razvoj zarodka: viden začetek razvoja glave in hrbtenice (foto Iztok Medja, vir Postojnska jama) Reka Pivka, domovanje človeške ribice globoko v podzemlju (foto Iztok Medja, vir Postojnska jama)

Author: B. Polanský

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.