MAJA VTIČ SLOVENSKA SKAKALNA JUNAKINJA NA LJUBNEM 2016

FOTO MAJA VTIČ LJUBNO 1

 

Maja Vtič

Ljubno ob Savinji – Skakalni praznik na Ljubnem so izjemno zapečatile tudi slovenske tekmovalke, ki so, podobno kot že v soboto, tudi danes dosegle odličen ekipni uspeh: vse so se namreč prebile v finale, kar pet jih je končalo do dvanajstega mesta, tri v osmerici, dve v peterici, ena pa znova tudi na stopničkah.

LOGO LJUBNO SKOKI 2016            LOGO SK LJUBNO BTC       btc logo2

Maja Vtič je včerajšnji zmagi dodala še drugo mesto, da je bilo veselje še toliko večje, pa je poskrbela tudi za nov rekord naprave, v finalu je namreč pristala pri kar 95.5 metra, s čimer je za pol metra popravila dosedanjo največjo znamko Američanke Sarah Hendrickson.

FOTO LJUBNO ZMAGOVALKE

»Zelo sem zadovoljna z današnjo tekmo. Drugi skok je bil super. Na začetku ni kazalo, da bodo spet stopničke. Preostali dve skakalki sta naredili slabša skoka. Še eno drugo mesto, kar je super. Skakalnica je bila super pripravljena. Pogoji so bili dobri. Kompliciranje okrog opreme je še najbolj težavno, ko moraš paziti, da nisi moker, se ves čas preoblačiti. To je meni največji minus takega vremena. Na skoke ni vplivalo,« je po tekmi povedala Maja Vtič.

FOTO LJUBNO DANIELA I.

Slovenka junakinja je morala danes priznati premoč le avstrijski veteranki Danieli Iraschko-Stolz, jezni po včerajšnjem zgolj trinajstem mestu, ki ji slovenski sneg očitno ustreza, saj je na njem vpisala že četrto zmago.

Po prvi seriji je sicer vodila najboljša skakalka te zime, Japonka Sara Takanaši, ki je bila do včeraj enkrat samkrat poražena, nato na prvi tekmi na Ljubnem gledala v hrbet Vtičevi, danes pa v finalu svoje izhodišče pokvarila celo do te mere, da je prvič po Hinzenbachu 1. februarja lani na tekmah svetovnega pokala ostala brez stopničk (na četrtem mestu). Nanje se je danes povzpela še ena Avstrijka Chiara Hölzl, ki se ji je to posrečilo drugič v sezoni in šele tretjič v karieri.

FOTO LJUBNO ŠPELA ROGELJ

Špela Rogelj

Slovenski uspeh je s petim mestom dopolnila Špela Rogelj, drugič v tekmovalni zimi je v elitni deseterici končala tudi Urša Bogataj, takoj za najboljšimi desetimi sta se zvrstili Katja Požunin debitantka Nika Križnar, do točk pa se je dokopala tudi Eva Logar.

 

FOTO LJUBNO NIKA KRIŽAR 2

Nika Križnar

Še enkrat več je v kvalifikacijah nase opozorila komaj 15-letna debitantka na preizkušnjah najvišje ravni Nika Križnar, članica žirovske Alpine, ki je bila med kvalifikantkami najdaljša z 90.5 metra, tudi točkovno je nobena od tekmic ni ugnala (124,3). Prva zasledovalka, ItalijankaElena Runggaldier, je bila pol metra krajša in 2,6 točke slabša.

Tudi preostale tri varovanke trenerjev Staneta Baloha in Primoža Peterke, ki so morale v kvalifikacije, so bile brez težav uspešne. Urša Bogataj je zabeležila 14. rezultat (86 metrov, 112,1 točke), meter krajša in točko slabša Katja Požun 17. dosežek, Eva Logar pa 23. izid (82.5 metra, 108,2 točke).

FOTO LJUBNO SARA TAKANASHI

Sara Takanaši

Med vnaprej uvščenimi na tekmo je v tej sezoni težko premagljiva Japonka Sara Takanaši z 92.5 metra nakazala, da si ponovitve včerajšnjega scenarija ne želi, prvo zasledovalko, avstrijsko veterankoDanielo Iraschko-Stolz, je ugnala za natanko meter. Še precej prepričljivejša, toda z višjega zaletnega mesta, je bila Avstijka Chiara Hölzl, ki je doskočila pri 94.5 metra. Slovenkama sta se posrečila podobna nastopa: Maja Vtič (87 metrov) je bila pol metra daljša od Špele Rogelj, ki pa je štartala z višjega zaletišča.

POTEK PRVE SERIJE

Spremenljive vetrovne razmere so žirijo že kmalu po začetku prisilile, da je nekajkrat za kratko prekinila serijo, in prepričale, da je rampo premaknila nekoliko navzgor, na 23. zaletno mesto. To je znala dobro izkoristiti najmlajša v slovenskem taboru, šele 15-letna Nika Križnar, ki je nase opozorila že včeraj, pa tudi v današnjih kvalifikacijah s četrto največjo daljavo med vsemi (90.5 metra). V prvi seriji je bila zgolj pol metra krajša, resda se ji doskok ni posrečil, celo nekoliko se je lovila in krilila z rokami, vseeno pa brez težav prevzela vodstvo in si odprla vrata v finale.

FOTO LJUBNO SARA HENDR.

Sarah Hendrickson

Med številnimi gledalci, ki jih dež ni pregnal z Ljubnega, je bila tudi trenutno poškodovana rekorderka naprave, Američanka Sarah Hendrickson. Z zanimanjem je spremljala nastope kolegic, hitro sta bili na vrsti še dve Slovenki in obema se je posrečil povsem spodoben nastop. Najprej je Eva Logarpristala pri 85.5 metra in doskočila na tretje mesto, za še vedno vodilno reprezentančno prijateljico Križnarjevo je zaostala 5,5 točke. Nato je bila Katja Požun resda pol metra krajša, a so ji sodniki naklonili višje ocene, tako da je Evi prevzela tretje mesto, za Niko pa zaostala zgolj točko in pol. Vmes je bila še Italijanka Manuela Malsiner, ki je bila za vodilno prekratka za pičle štiri desetinke točke.

Še zadnja od Slovenk, ki si je morala nastop na današnji tekmi zagotoviti skozi opoldanske kvalifikacije, je bila Urša Bogataj, ki je vendarle sklatila Križnarjevo z mesta vodilne. Vlekla je 87.5 metra daleč, vetrovna izravnava in boljše sodniške oceno pa so jo potisnile povsem na vrh, 15-letno debitantko je odpravila za natanko dve točki. V vodstvu sta bili torej dve Slovenki, Požunova pa je držala peto mesto tudi po nastopu nekaterih odličnih tekmic, denimo Američanke Nite Englund, Francozinje Julie Clairin Nemke Carine Vogt, aktualne olimpijske zmagovalke. Dvojno slovensko vodstvo je razbila šeleJuliane Seyfarth, ki ji je skok, dolg 88 metrov, zadoščal za takratno drugo mesto – 1,3 točke za Bogatajevo in 0,7 točke pred Križnarjevo.

Nemški mini paket je po krajšem čakanju zaokrožila Katharina Althaus, ki je zaradi vzgonskega vetra morala spet skočiti z nižjega, 22. zaletnega mesta, pristala je pri 85 metrih in bila že tedaj izven deseterice. Pred nastopom elitne skupine zadnjih desetih skakalk je bil pogled na semafor rezultatov čudovit: 1. Bogataj, 3. Križnar, 6. Požun. Da je bilo vse skupaj še lepše, je poskrbela včeraj tretjeuvrščena Špela Rogelj, ki je – kljub nižjemu zaletišču – potegnila do kar 88.5 metra, si za nastop prislužila štiri devetnajstice in z naskokom prevzela vodstvo. Bogatajevo je pustila za seboj za 6,4 točke in napovedala vnovičen hud boj za zmagovalni oder.

FOTO LJUBNO ŠPELA ROGELJ. 2jpeg

Špela Rogelj

Med obe vodilni Slovenki se je zrinila Rusinja Irina Avakumova, ki je bila meter krajša od Rogljeve, ni pa v tolikšni meri prepričala sodnikov kot Slovenka, za katero je zaostala 4,3 točke. Še en odličen poskus pa se je posrečil najdaljši v kvalifikacijah, Avstrijki Chiari Hölzl, ki je ponovila daljavo, pristala pri neverjetnih 94.5 metra in prevzela vodstvo, ker pa niti ni poskusila lepo doskočiti, je bila njena prednost pred Špelo »zgolj« 4,9 točke. AvstrijkaJacqueline Seifriedsberger je po včerajšnjem padcu izpustila današnje kvalifikacije, v prvi seriji pa stisnila zobe in s skokom, dolgim 89.5 metra, zasedla tretje mesto.

A ni bila dolgo na njem, kajti že takoj za njo se je z zaletišča spustila včerajšnja zmagovalkaMaja Vtič. Potegnila je še dlje kot včeraj, do 92.5 metra, prejela lepše ocene kot Hölzlova, a vseeno za Avstrijko zaostala 1,4 točke. Kljub temu si je seveda zagotovila čudovito izhodišče pred finalom, ki ga je zadržala tudi po nastopu avstrijske veteranke Daniele Iraschko-Stolz. Razočarana po včerajšnji predstavi je tokrat skočila bolje, njen skok je bil dolg 91 metrov, vendar pa je za pol točke zaostala za Vtičevo.

V soboto je bila rahlo razočarana tudi čudežna Japonka Sara Takanaši, ki je bila premagana šele drugič v sezoni. Danes v prvi seriji resda s 93 metri ni vpisala največje daljave, jo je pa seštevek točk vseeno pomaknil v vodstvo, pred finalom je imela natanko 0,6 točke zaloge pred Hölzlovo in dve točki pred tretjeuvrščeno Vtičevo. Rogljeva je na petem mestu zamujala pet točk in pol, Bogatajeva je bila osma, Križnarjeva enajsta, Požunova štirinajsta, finalni nastop si je z 20. dosežkom zagotovila tudi Logarjeva.

POTEK FINALA

Po nastopu prve deseterice v finalni seriji je bila pričakovano v vodstvu olimpijska zmagovalka, Nemka Carina Vogt, ki ji naprava na Ljubnem ne ustreza, tokrat pa je v drugo vendarle potegnila do 89.5 metra in prešla v razmeroma udobno vodstvo. Iz slovenskega tabora je prva nastopila Eva Logar, zmogla še lepši nastop kot v prvo, doskočila pri 86.5 metra in poskrbela, da je zadržala izhodišče. Za vodilno Nemko je zaostala 6,1 točke. Tekmovalke za njo so jo kot po tekočem traku prehitevale, kar dolgo časa pa ni nobena sklatila dosežka še naprej vodilne Vogtove. Ta je še naprej kraljevala tudi pred nastopom druge slovenske finalistke.

FOTO LJUBNO KATJA POŽUN

Katja Požun

Katja Požun se s takšnim razpletom kajpak ni strinjala, na krilih bučne spodbude številnih navijačev je prikazala boljši skok kot v prvi seriji, dolg 88 metrov, prepričala je tudi sodniško peterico in za štiri točke ugnala dotlej vodilno Nemko. Komaj so se dlani navijačev malo umirile, že je bilo treba vnovič spodbujati domačo skakalko, debitantko med elito Niko Križnar. Kot da ne bi štela zgolj 15 pomladi, je tudi v drugo vlekla do 89 metrov, vendar pa doskok ni bil pravi, zato je na račun nižjih sodniških ocen za točko in sedem desetink zaostala za reprezentančno kolegico, vseeno pa poskrbela za svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu – včeraj je bila namreč štirinajsta.

FOTO LJUBNO NIKA KRIŽAR

Nika Križnar

Vendar pa Slovenki nista bili dolgo v vodstvu: najprej se je na trenutno prvo mesto povzpela Nemka Juliane Seyfärth (88 metrov), takoj za njo pa še pol metra daljša Norvežanka Maren Lundby. Toda domača skakalka je bila kmalu spet v vodstvu, za kar je poskrbela Urša Bogataj, ki si je drugo uvrstitev v udarno deseterico v sezoni zagotovila s skokom, dolgim 88.5 metra. Norvežanko je odpravila za 1,1 točke, vendar pa ji je boginja sreče Fortuna obrnila hrbet ob nastopu Rusinje Irine Avakumove, ki je bila resda meter in pol krajša, a je vseeno prevzela vodstvo z najmanjšim možnim naskokom zgolj desetinke točke. A tudi ona ni bila dolgo vodilna, Avstrijka Jacqueline Seifriedsberger, ki je včeraj padla, je doskočila pri 88.5 metra in bila precej pred vsemi.

A zgolj do nastopa naslednje: predzadnja domača adutinja Špela Rogelj je pristala pri 89.5 metra, s slogom navdušila sodnike, z oceno pa tudi navijače, kljub nekoliko zamujenem odskoku je prevzela vodstvo za kar 8,4 točke. Jezna Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz pa je vendarle unovčila svoje izkušnje, izenačila rekord naprave, ki ga je imela doslej v lasti Hendricksonova (95 metrov), z odličnim doskokom si je prislužila celo oceno 19,5, Rogljevo je pustila za seboj za debelih 13 točk. Vrgla je rokavico tudi zadnjemu slovenskemu železu v ognju, Maji Vtič, ki pa se ni ustrašila izziva in je poletela še pol metra dlje, do novega rekorda skakalnice – 95.5 metra. Slab doskok jo je stal boljših ocen, za Avstrijko je bila prekratka za 3,7 točke.

Pred nastopom drugouvrščene po prvi seriji Chiare Hölzl se je pomočnik avstrijskega trenerja odločil za znižanje zaletišča. Njegova varovanka je kljub temu skočila 94 metrov daleč in slabim ocenam navkljub je dišalo po prevzemu vodstva, ki pa je zanjo ostal nedosegljiv. Zaostala je tudi za Vtičevo, ki si je tako zagotovila še druge stopničke na Ljubnem v dveh dneh. O zmagovalki je odločala japonska čudežna deklica Sara Takanaši, ki pa si je privoščila napako pri odskoku in jo je posrkalo že pri 92.5 metra, s čimer je, prvič v sezoni, ostala celo brez uvrstitve na stopničke, končala je namreč na nehvaležnem četrtem mestu, torej tik pred Rogljevo, ki je bila peta. Uvrstitve ostalih slovenskih skakalk: 8. Bogataj, 11. Požun, 12. Križnar in 22. Logar.

IZIDI ŽENSKIH SKOKOV NA LJUBNEM

1. Daniela Iraschko Stolz (Avs) 264,0 točke (91 in 95 metrov)

2. Maja Vtič (Slo) 260,3 (92.5, 95.5)

3. Chiara Hölzl (Avs) 259,0 (94.5, 94)

4. Sara Takanaši (Jap) 255,9 (93, 92.5)

5. Špela Rogelj (Slo) 250,6 (88.5, 89.5)

6. Jacqueline Seifriedsberger (Avs) 242,2 (89.5, 88.5)

7. Irina Avakumova (Rus) 239,9 (87.5, 87)

8. Urša Bogataj (Slo) 239,8 (87.5, 88.5)

9. Maren Lundby (Nor) 238,7 (86.5, 88.5)

10. Juliane Seyfärth (Nem) 238,5 (88, 88)

11. Katja Požun (Slo) 237,4 (85, 88)

12. Nika Križnar (Slo) 235,7 (90, 89)

22. Eva Logar (Slo) 227,3 (85.5, 86.5)

Svetovni pokal, skupno (14):

1. Sara Takanashi (Jap) 1310 točk

2. Daniela Iraschko Stolz (Avt) 929

3. Maja Vtič (Slo) 718

4. Jacqueline Seifriedsberger (Avt) 540

5. Chiara Hölzl (Avt) 522

6. Maren Lundby (Nor) 492

7. Irina Avakumova (Rus) 463

8. Ema Klinec (Slo) 426

9. Yuki Ito (Jap) 413

10. Špela Rogelj (Slo) 351

17. Urša Bogataj (Slo) 225

24. Katja Požun (Slo) 130

28. Eva Logar (Slo) 69

32. Nika Križnar (Slo) 40

Zdaj se bodo skakalke preselile na sever Evrope, finski Lahti bo konec tedna gostil tako moško kot žensko karavano.

 

Author: B. Polanský

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.