JANEZ SVOLJŠAK Z ZLATOM V SVETOVNEM POKALU TUDI EVROPSKI PRVAK V LEDNEM PLEZANJU

PZS znak SI Napis desno

Janez Svoljšak tudi evropski prvak v lednem plezanju
Slovenska športna pravljica se nadaljuje. Janez Svoljšak, zadnja leta najuspešnejši slovenski tekmovalec v lednem plezanju, je po srebrni kolajni pred tednom dni na današnji sklepni tekmi svetovnega pokala v tekmovalnem lednem plezanju na Južnem Tirolskem zmagal in osvojil tudi naslov evropskega prvaka v lednem plezanju, kar je nov mejnik slovenskega lednega plezanja. Škofjeločan je sezono sklenil na tretjem mestu skupne razvrstitve svetovega pokala 2016 v težavnosti.
FOTO PZS SVOLJŠAK 1
Janez Svoljšak (AO PD Kranj), član slovenske reprezentance v tekmovalnem lednem plezanju, ki je 23. januarja 2016 z drugim mestom na tekmi svetovnega pokala v švicarskem Saas Feeju dosegel uspeh kariere in prvo slovensko kolajno po sedmih letih v tej športni panogi, je z današnjo zmago na sklepni tekmi svetovnega pokala v Rabensteinu na Južnem Tirolskem osebno letvico premaknil še višje – in postal tudi evropski prvak v lednem plezanju v težavnosti. S tem uspehom je Svoljšak dosegel prvo slovensko lednoplezalno zmago v kategoriji težavnost. Leta 1997 je sicer Janez Jeglič – Johan slavil tako v težavnosti kot v hitrosti na neuradnem svetovnem prvenstvu, ki je pomenil začetke sedanjega svetovnega pokala, leta 2008 pa je Matevž Vukotič zmagal na posamični tekmi in osvojil svetovni pokal v disciplini hitrost.
FOTO PZS SVOLJŠAK 2
“Današnji dan sem začel zelo dobro z vrhom smeri in prvim mestom v polfinalu, zato sem v finalu nastopil zadnji. Finalna smer je bila dolga, nekateri gibi težki, vendar je pretehtala vzdržljivost. Splezal sem do vrha, drugouvrščeni Švicar pa je z vrha padel, tako da so bile na koncu razlike majhne, neobičajno pa je, da po dolgem času v moški konkurenci med prvimi tremi ni bilo nobenega Rusa,” je po tekmi vtise strnil zadovoljni Svoljšak, ki je na najlepši možen način končal letošnjo sezono: Počutim se fenomenalno, ker je to moja prva zmaga v svetovnem pokalu, hkrati pa šteje še za naslov evropskega prvaka. Vse se je poklopilo v enem dnevu, tako da je to zame res odličen zaključek sezone, ki sem jo končal kot tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala.”
FOTO PZS SVOLJŠAK 4 STENE

V Rabensteinu, kjer je potekala četrta – in hkrati zadnja – tekma letošnjega svetovnega pokala v lednem plezanju, ki je bila hkrati evropsko prvenstvo, je 22-letni Škofjeločan odlično pripravljenost in neverjetno zbranost pokazal na vseh treh tekih tekmovanja in kot edini dosegel vrh polfinalne in finalne smeri ter v konkurenci 70 lednih plezalcev z vsega sveta prvič v svoji članski karieri zmagal; leta 2014 je namreč že postal svetovni mladinski prvak. Drugo mesto je osvojil Švicar Yannick Glatthard, tretje pa Južnokorejec HeeYong Park.VIDEO Janezovega plezanja si lahko ogledate na tej povezavi. Kratek utrinek plezanja na 2:55:00, podelitev medalj z Zdravljico in posnetkom Svoljšakovega plezanja v zgornjem delu finalne smeri pa od 3:16:10 dalje.

Janezova sistematičnost in predanost športu sta končno dali rezultat. Žal so bile letos le štiri tekme svetovnega pokala, na katerih je Janez izboljševal rezultate, po tekmi v Koreji je povedal, da ima še rezervo in misli, da je sposoben boljših rezultatov, kar je potrdil s srebrno medaljo v Saas Feeju, sezono pa končal kot zmagovalec tekme v Rabensteinu in evropski prvak! Ta teden je bil izbran za najuspešnejšega lednega plezalca leta 2015, naslov je zasluženo potrdil še s srebrno in zlato medaljo,” je Svoljšakov izjemen uspeh pospremila Jasna Pečjak, načelnica Komisije za gorske športe Planinske zveze Slovenije.
FOTO PZS SVOLJŠAK 3 STENE
Svoljšak je v letošnji sezoni iz tekme v tekmo posegal više – po uvodnem sedmem mestu v Bozemanu (ZDA) je drugo tekmo SP v Južni Koreji sklenil na šestem mestu, na tretji v švicarskem Saas Feeju prvič v karieri stopil na stopničke za zmagovalce ter v Rabensteinu sezono sklenil v velikem slogu – z zlatom v svetovnem pokalu in naslovom evropskega prvaka v lednem plezanju. Današnji uspeh mu je prinesel tudi končno tretje mesto v skupni razvrstitvi svetovnega pokala 2016 v lednem plezanju v kategoriji težavnost. V letošnji sezoni sta bila od mladega slovenskega tekmovalca boljša le Rus Maksim Tomilov in Južnokorejec HeeYong Park.

PZS znak Napis desno 2

 

Kot smo že večkrat omenili, smo Slovenci med pionirji tekmovalnega lednega plezanja s tekmami v Bohinju v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, z državnim pokalom od leta 2000, s tekmovalci na najvišji ravni od leta 1997, z mednarodnimi sodniki od leta 2002 in zdaj z zlato medaljo ter ne nazadnje z aktivno udeležbo predstavnika Planinske zveze Slovenije v Komisiji za ledno plezanje Mednarodnega združenja planinskih organizacij ter Podkomisijo za ledno plezanje v Komisiji za gorske športe PZS,” je slovensko zgodbo v mednarodnem lednem plezanju osvetlila Pečjakova.

Author: B. Polanský

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.