Od Lizbone do Montreala in San Diega – z dobrim namenom

Pri Eko knjigi je izšla tretja reportažna knjiga Alenke Klopčič z naslovom Od Lizbone do Montreala in San Diega – z dobrim namenom, s katero podjetje in avtorica nadaljuje izdajo »odgovornih knjig«. Celoten dobiček od prodaje bo namenjen trem bratom, ki živijo v rejniški družini – za lažjo mobilnost. Knjigo je brezplačno oblikovala Katja Gaspari Leben, z ilustracijami treh fantov pa jo je opremil večkrat nagrajeni Roman Peklaj.

Tudi ta knjiga – kot že prvi dve reportažni knjigi Alenke Klopčič – je namenjena malce »hitrejšim« popotnikom, neke vrste »poslovnim turistom«, med kakršne se avtorica šteje tudi sama. In če je v prvi knjigi opisala mesta in kraje med Samsom, zelenim biserom severa, in Bakujem, ki velja za pravcato naftno zibelko, se je v drugi posvetila krajem od Londona, prestolnice kraljevine, ki domuje na zgodovinsko verjetno najpomembnejšem otoku na svetu, do ukrajinskega Černobila, ki je bil v osemdesetih še živahno, hitro razvijajoče se mesto, danes pa s sosednjim Pripjatom veljata za mesto duhov. Sedaj pa se v svoji tretji reportažni knjigi posveča še tako oddaljenim mestom, kot so Lizbona, Oslo, Chester in Dublin pa Montreal, Boston, New York, sončni Hollywood in prijazni San Diego.

Tako kot v prvih dveh skuša avtorica tudi v tej reportažni knjigi prikazati znatne razlike med državami, ki pa predstavljajo del istega planeta. Razlike žal obstajajo, ugotavlja, vendar pa skuša obenem pokazati tudi, da lahko z malimi premiki in odločitvami prispevamo k uravnavanju tega svetovnega neskladja – v korist šibkejšim. Dobiček od prodaje te knjige bo avtorica zopet namenila v dobrodelne namene, tokrat konkretno trem domačim fantom, ki že večino svojega otroštva živijo v rejništvu. Na pobudo njihove socialne delavke jim bo dobiček namenila za nakup mopeda, s katerim bodo laže premagovali precej veliko razdaljo med domom in šolo.

Predstavitev reportažne knjige Od Lizbone do Montreala in San Diega – z dobrim namenom ob čajanki. Srečna hiša (stavba Avto Kveder), Obrtniška 1, Lukovica pri Domžalah, sobota, 31. januar 2015 ob 17.30.

Author: Tina Drolc

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.