DRUGA ZLATA MEDALJA ZA IZREDNO JANJO GARNBRET NA SVETOVNEM PRVENSTVU V INSBRUCKU

EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Janja Garnbret zlata še v olimpijski kombinaciji

Vselej dosegla vrh
16. september 2018 ob 14:15
Innsbruck – MMC RTV SLO

Najboljša slovenska plezalka Janja Garnbret je svetovno prvenstvo v Innsbrucku končala s še eno medaljo – z zlatom v olimpijski kombinaciji.

Drugo mesto je osvojila Korejka Sol Sa, tretje mesto je pripadlo domačinki Jessici Pilz. Olimpijska kombinacija, ki na spored olimpijskih iger prihaja v Tokiu 2020, je postregla z izjemno zanimivo in naporno tekmo, saj so se morale ženske v vseh treh disciplinah pomeriti le v nekaj urah.

Začelo se je s petim mestom
Šesterica najbolj vsestranskih plezalk se je najprej pomerila v hitrostnem plezanju. Na vrh stene je najhitreje priplezala Sajeva, druga je bila Pilzeva, Garnbretova pa je dosegla peti čas.

V vseh štirih smereh do vrha
Sledili so balvani, kjer je Janja Garnbret na tem prvenstvu že osvojila zlato. Tu je bila razred zase, saj je bila edina, ki je v vseh štirih smereh priplezala do vrha, nobeni drugi ni uspelo doseči več kot dveh vrhov. Drugo mesto v tej disciplini je pripadlo Sajevi. Uvrstitve se med seboj množijo, zato je Korejka ostala v vodstvu (imela je le 2 točki, 1 x 2), Garnbretova je imela 5 točk (5 x 1), tretja pa je bila Pilzeva (12).

Hitrejša tudi od Pilzeve
V zadnji disciplini – težavnostnem plezanju – se je poznalo, da je imela slovenska šampionka daleč največ energije, saj ji je uspelo priplezati do vrha. To je uspelo le še Pilzevi, scenarij je bil enak kot na samostojni tekmi, kjer sta obe priplezali do vrha, Avstrijka je bila hitrejša le za nekaj sekund, s čimer je Slovenki preprečila pot do hat-tricka zlatih medalj. Sajeva je v tej disciplini osvojila zadnje mesto, s čimer je pridelala faktor 6 in končnih 12 točk.

Ponosna, da je prva prvakinja
Bilo je zanimivo in unikatno, olimpijski format je zahteven. Začelo se je sicer slabo, saj nisem najhitreje plezala, a se nisem pretirano obremenjevala, saj sem vedela, da sem v preostalih disciplinah zelo dobra. Format je nekaj posebnega, občutek pa tudi, ponosna sem, da sem prva svetovna prvakinja v tej disciplini,” je le nekaj trenutkov po uspehu povedala Garnbretova.

EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Zlata ni pričakovala
Pozneje je zbrala misli. “Ko sem slišala, da je Jessica zlezla smer, sem si seveda mislila, da če jaz zlezem smer, bo spet ta čas odločal. In zato sem tudi smer hitreje plezala in nisem toliko ‘počivala’. Ko je bilo videti, da ne bo šlo več, sem si dejala, da bi res tukaj morala pohiteti, saj sem sama sebi hotela dokazati, da vseeno znam hitro plezati, in sem vesela, da mi je uspelo in sem se tudi na vrhu potem malo oddahnila.”

Nisem pričakovala te zlate kolajne. Za kombinacijo se res nisem dosti pripravljala, da bi trenirala v tem stilu, kot smo videli danes. Še najbolj sem se pripravljala za balvane, ker sem res želela v balvanskem plezanju doseči vrhunski rezultat. Nisem pričakovala, da se bo to tako izteklo, kot se je. Sem res vesela, da sem zdržala te naporne dni,” dodaja mlada Korošica.

Glede na moj odziv po balvanih, ko sem se zjokala, res tako kaže, da mi balvani trenutno več pomenijo, zato ker svetovna prvakinja v balvanih še nisem bila. Zdaj pa je prišel še ta velik dosežek v kombinaciji. Pokazalo se je, da sem najbolj raznovrstna tekmovalka. To mi zelo veliko pomeni in je zelo dobra popotnica za Tokio. Sem res vesela, da mi je to uspelo in da sem jaz res prva zmagovalka v kombinaciji,” se je Garnbretova ozrla tudi na olimpijsko premiero plezanja leta 2020 v Tokiu.

Končni vrstni red:

Tekmovalka H B T Skupaj
Janja Garnbret 5 1 1 5
Sol Sa 1 2 6 12
Jessica Pilz 2 6 2 24
Akijo Noguči 6 3 3 54
Miho Nonaka 4 4 4 64
Petra Klinger 3 5 5 75

Vir: MMC RTV SLO

Author: B. Polanský

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.