SLOVENSKI TURISTIČNI NOVINARJI SO NA SVOJEM ZBORU GOSTILI PREDSEDNIKA DRUŠTVA SOMMELIERJEV SLOVENIJE

Predsednik Društva Sommelier Slovenije Ivan Peršolja »podučil« tudi turistične novinarje

avtor LJUBLJANSKE NOVICE – slovenske elektronske novice

kozarci z vinom

Da bi slovenski turistični novinarji znali tudi sami bolje predstavljati slovenske vinarje in predvsem njihova vina so medse, na letošnji zadnji občni zbor društva povabili predsednika Društva za razvoj pivske kulture SOMMELIER SLOVENIJE Ivana Peršoljo. Ta je v gostilni Pečarič, kjer je občni zbor, 14. decembra, potekal, nazorno predstavil kulturo ob postrežbi ter uživanja vin. Tokat je prvi sommelier Slovenije predstavil tudi kako naj se ponudniki penin na strokoven način lotijo priprave in postrežbe le te. 

Velja dodati, da je sommelier oseba, ki skrbi za vino od trenutka nabave do postrežbe. Beseda izvira iz francoščine, njen dobesedni prevod pa je vinski strežaj. Vloga sommeliera je izbira vina, njegovo skladiščenje glede na zahtevnost vrste vina, postrežba in svetovanje ter izbira vina k določeni jedi.

 Ivan Peršolja_arhivska fotografija

Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije so torej vinski svetovalci, ki opravljajo plemenit poklic, in sicer povezan s povezovanjem vina, jedi in kulturo človeka, ki ga ponuja, pa tudi tistega, ki ga uživa. Drugače rečeno, sommelierji so svojevrsten most med pridelovalci žlahtne kapljice, ponudniki in uživalci le te.

Zato, da sommelierji svoje delo opravljajo strokovno, pa skrbi Društvo za razvoj pivske kulture SOMMELIER SLOVENIJE. To je bilo ustanovljeno 21. januarja 1992, v Novi Gorici, trenutno pa mu predseduje Ivan Peršolja. Velja dodati, da društvo za razvoj pivske kulture SOMMELIER SLOVENIJE deluje prostovoljno. Gre za samostojno in nepridobitno združenje, ki si prizadeva za razvoj in razširjanje pivske kulture v Sloveniji in slovenskih vin doma in po svetu.

Da se ve! Od leta 1993 do letošnjega leta 2017 je osnovni tečaj uspešno končalo kar 887 sommelierjev. Na petih tečajih druge stopnje pa je bilo uspešnih 137 kandidatov, na dveh tečajih tretje stopnje pa skupno 50 sommelierjev.

Velja vedeti še to!

Sommelierji (someljeji) se združujejo v nacionalna združenja, ta pa v Mednarodno sommeliersko (someljejsko) združenje ASI – Association de la Sommelerie Internationale. ASI je bila ustanovljena 3. in 4. junija leta 1969 v francoskem]] mestu Reims. Ustanovne države članice so bile Francija, Italija, Belgija in Portugalska. Dokončno se je organizacija utrdila na prvem rednem zasedanju Skupščine ASI 5. in 6. junija 1972.

Danes ASI vključuje nacionalne organizacije sommelierjev (someljejev) naslednjih držav: Andora, Argentina, Avstrija, Belgija, Bolgarija, Brazilija, Češka, Čile, Danska, Estonija, Francija, Grčija, Hrvaška, Irska, Islandija, Italija, Japonska, Kanada, Ljudska republika Kitajska, Južna Koreja, Luksemburg, Madžarska, Mehika, Monako, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Romunija, Rusija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Turčija, Velika Britanija, Venezuela, ZDA. Slovenijo od 1994 leta aktivno zastopa Društvo za razvoj vinske kulture SOMMELIER SLOVENIJE.

No in še zaključek! Po res strokovni predstavitvi (utrinek v video prispevku zgoraj) se je predsedniku Društva za razvoj pivske kulture SOMMELIER SLOVENIJE gospodu Ivanu Peršolji v imenu Društva turističnih novinarje zahvalil predsednik istega Drago Bulc. No, velja dodati, da smo se gospodu Peršolji zahvali tudi člani društva, predvsem s pokušino predstavljene izvrstne penine.

Drago Bulc in Ivan Peršolja

No, pohvalo si zasluži tudi Gostilna Pečarič, ki je občnemu zboru turističnih novinarjev omogočila zadnji letošnji občni zbor, omogočila pa tudi izobraževalni dodatek predsednika Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Ivana Peršolje.

Za zaključek velja dodati! Učiti se velja, če želiš biti pravi podajalec informacij. No, pa to velja tudi za člane Društva turističnih novinarje Slovenije. No pa tudi avtorica prispevka se je zahvalila gospodu Peršolji/pripravila: Alenka T. Seme

Alenka Seme in Ivan Peršolja

LJUBLJANSKE NOVICE – slovenske elektronske novice | december 17, 2017 na 5:58 popoldan |

Author: B. Polanský

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.