TRŽIČ PO ZASLUGI FOTOGRAFA CIRILA JAZBECA V REVIJI NATIONAL GEOGRAPHIC PROGLAŠEN ZA SLOVENSKI BISER

Dokaj nepoznan kraj, ki je navdušil National Geographic (Foto: Ciril Jazbec)

Svetovna revija National Geographic je znana po tem, da ima neverjetne fotografije iz celega sveta in pozornost običajno nameni le tistim, ki so nekaj posebnega ter si zaslužijo biti objavljene.Tokrat pa se je v reviji znašlo slovensko mestece. Že v naslovu in povzetku vabijo k odkrivanju ter spoznavanju tega alpskega bisera, ki v naši mali Sloveniji ni preveč opevano. Pišejo tudi, da se mesto nahaja med alpskimi vrhovi severne Slovenije v bližini avstrijske meje, kjer je narava del vsakdanjega življenja. Razpisali so se o Tržiču, ki je na Gorenjskem, leži na sotočju Tržiške Bistrice in Mošenika ob južnem vznožju Karavank.
(Foto: Ciril Jazbec)

Za to je zaslužen fotograf Ciril Jazbec, mednarodno priznani fotograf, ki je za svoja dela prejel že številne nagrade in z revijo sodeluje že od leta 2014. (Njegovo delo lahko spremljaš tudi na Instagramu).Veliki vrh je z višino 2088 m najbolj zahodni dvatisočak v najdaljšem slovenskem grebenu – Košuti. (Foto: Ciril Jazbec)

V reviji so se razpisali tudi o lokalni legendi, da naj bi tam nekoč živeli zmaji. Eden izmed njih se je rodil v gorah in, ko je zrasel v ogromno zverino je razklal goro Košuto na dvoje. Sprožil se je bobneč plaz skal, ki je zasul naselbino pod goro. Da bi se prebivalci rešili so stekli v dolino. Ko jim je zmanjkalo sape in moči, so se ustavili ter zgradili Tržič. Pot na Prevalo je priljubljena pohodniška in kolesarska destinacija. Pot do nje pa vodi skozi Bornove predore. (Foto: Ciril Jazbec)Prelepa narava, kjer je veliko možnosti za pohodništvo, sproščanje in raziskovanje. (Foto: Ciril Jazbec)

V reviji so dali poudarek tudi gozdovom, pašnikom, čudovitim planinskim potem, ki se prepletajo s tradicionalnimi kmetijami in vasicami. (Foto: Ciril Jazbec)

Fascinantna nočna fotografija s Toplarja, vzpetine, ki je visoka točno 2.000 metrov. Prelep razgled na Kamniško – Savinjske Alpe in Ljubljano v daljavi. (Foto: Ciril Jazbec)Znamenita Dolžanova soteska, ki je prekrita še s fosili in je stara neverjetnih 300 milijonov let. Posnetek pa prikazuje tudi plezalni poligon. (Foto: Ciril Jazbec)


(Foto: Ciril Jazbec)

S hriba lahko vidiš Kurnikovo hišo, eno najstarejših in najlepše ohranjenih stavb v starem mestnem jedru. Danes je hiša preurejena in služi kot etnološki muzej. Skrajno levo pa lahko vidiš tudi cerkev Marijinega oznanjenja, znamenite stavbe pa so še: Mallyjeva hiša, muzej v Zgornji Kajži, cerkev sv. Jožefa, grad Neuhaus, Devova hiša, Holzpflova hiša in fužina Germovka.Staro mestno jedro – Trg svobode s cerkvijo s. Andreja v ozadju. (Foto: Ciril Jazbec)


(Foto: Ciril Jazbec)

30 – letni Tržičan je tako naredil čudovito fotoreportažo malega mesteca in več kot odlično predstavil svoj rojstni kraj širnemu svetu. Uredniki so bili nad njegovo idejo navdušeni, še bolj pa nad fotografijami, na katere je ujel izjemno pokrajino in življenje v Tržiču in okolici.

VIR: RADIO 1

Author: B. Polanský

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.