DOTIK RAZVAJANJE VZHODNE TIROLSKE

Dotik razvajanja Vzhodne Tirolske

Dotik razvajanja Vzhodne Tirolske

 

Regija nacionalnega parka vzhodne Tirolske ponuja obiskovalcem različne možnosti preživljanja dopusta v vseh letnih časih. Gosta preseneti kombinacija vizionarske turistične ponudbe. Visoka kakovost storitev, prilagojenih najbolj zahtevnim potrebam sodobnega človeka, pristna gostoljubnost in lepote še dokaj neokrnjene narave, stran od civilizacijske mrzlice. Na vsakem koraku se kaže, da so ohranjanje naravnih lepot, dajanje prednosti naravnemu in vključitev lokalne ponudbe ter tradicije, velika vrednota. Ta opis velja tudi za ponudbo dveh hotelov iz skupine v lasti družine Schultz. Z razumevanjem, kaj potrebuje za svojo regeneracijo človek, živeč nenehno pod stresom, so svojo turistično ponudbo nadgradili na povsem nov nivo. Dva, na prvi pogled povsem različna hotela in koncepta, ki pa ju povezuje prefinjen občutek za detajle, gostoljubnost in kakovostna ponudba. Mali presežki, ki pričarajo nepozabno izkušnjo. Izkušnja, ki nas spomni, kako ravnati s seboj in naravo (darovi narave).

FOTO DOLOMITI 1

Hotel Dolomiti Residence **** S Sporthotel Sillian

Idilična vasica Püster, v kateri se nahaja prenovljen, družinam prijazen, hotel Dolomiti Residence **** S Sporthotel Sillian, leži med Dolomiti in Großglocknerjem dobre 3,5 ure mirne vožnje iz Ljubljane. Le 170 metrov oddaljen od smučišča, s pestrim wellness programom in možnostjo številnih drugih aktivnosti v okolici zagotavlja kvalitetne počitnice za vse vrste gostov. Okusno opremljan in prostoren lobij nakazuje, da ste vstopili v svet, kjer vas bodo razvajali. Prijazno osebje vam dobrodošlico zaželi v narodnih nošah, ki so zaščitni znak domačnosti in gostoljubja.

Gostje lahko izbirajo med štirimi tipi sob in sicer dvoposteljna soba Premium, Družinskim Junior-Suitom z dvema dvojnima posteljama, Studiom z dvema ločenima spalnicama in novim tako imenovanim Premium- Suitom s privatnim spajem, kopalno kadjo in teraso s pogledom na Dolomite. Sobe so prostorne. Okusno opremljene z vso želeno infrastrukturo (brezžični internet, fen, TV,…). V sklop hotela spada modern Wellness, ki se razprostira na 3.000 m2. Njihov moto je Vzemi si čas zase: uživaj, sprosti se in sanjaj. Notranji in zunanji bazeni z ogrevano vodo, bazeni za najmlajše s toboganom, fitnes, savne, prijeten del namenjen za sprostitvene masaže, nege in tretmaje. Posebna zanimivost je zdravilni tretma v postelji iz sena. Posvetijo se vam tudi individualno, s programom, ki ga skupaj oblikujete.

 

FOTO DOLOMITI 2

V hotelu je posebej poskrbljeno za animacijo otrok, kar še posebej kaže na to, da s svojo opredelitvijo za družini prijazen hotel mislijo resno. Prostoren otroški klub se ponaša z vsakodnevnim programom raznovrstnih animacij. V hotelu se trudijo, da angažirajo animatorje, ki imajo širši spekter znanj tujih jezikov, saj veliko pozornost namenjajo dobremu počutju otrok. Posebne programe so oblikovali tudi za najstnike +12. Zanimivost je tudi Wellness program za najstnike in mlajše otroke, kjer jih spoznavajo s kulturo welllnesa in spodbujajo zavedanje o zdravju. Imajo savno za otroke Za najstnike pa so pripravili tretmaje za deklice (Tečaj ličenja, styling, sproščanje in masaže, …) in dečke (kopel, masaže,..). Po tretmajih jih počastijo s smootijem.

 

FOTO DOLOMITI 3

 

Poleg tega pa bodo gostje zagotovo očarani tudi nad kulinariko. Zajtrki so zelo bogati in pestri in bodo prepričali še tako zahtevne goste. Od lokalnih sirov in mesnin, do velike izbire suhega in svežega sadja, oreškov, kosmičev ter smothijev, ki si jih gostje lahko pripravijo tudi sami po svojem okusu. Tudi večerje “a la carte” goste ne bodo pustile ravnodušne. V holističnem pristopu k regeneraciji, ki ga zagovarjajo v hotelu, ima razvajanje borbončič vsekakor vidno vlogo.

FOTO DOLOMITI 4

Hotel je prejel precej nagrad: kot prvi družinsko-wellness hotel v vzodni Tirolski je uvrščen med najboljših 10 smučarskih hotelov na Tirolskem, HolidayChech-Award 2015, Spa Award 2017…itd. Navedene zveneče nagrade obljubljajo kvalitetno storitev.

Smučišče je v sončni legi, na višini od 1.100 do 2.400 metrov, primerno za vse nivoje smučarjev. Dve dolini z opremo za zasnaževanje, kjer je svoje mesto dobil tudi park za deskarje (Snowboard Fun Park). Smučišče ponuja tudi pestro gostinjsko ponudbo ob spremljavi živahne tirolske glasbe. Idealna kombinacija italijanskega “Joie de vivre” in doslednosti visokega nivoja avstrijskega servisa. Če vas zamika smučanje in nimate opreme, si jo izposodite kar ob vznožju smučišča. Lahko pa si najamete svojega smučarskega učitelja. Smučišče je tudi zasneževano, tako, da ste lahko mirni, ko rezervirate zimske počitnice. Njihova posebna ponudba so smučarski paketi za družine z dodatnimi ugodnostmi za otroke. Za razliko od drugih se pri njih otroci štejejo do starosti 18 let.

A tudi vsi tisti, ki ne smučate in želite več časa preživeti na svežem zraku, se ne boste dolgočasili. Kot se spodobi za idilično vasico, vas popeljejo na romatično vožnjo s konjsko kočijo, ki se v zimskem času spremeni v sani. Pot vodi skozi narodni park, kjer so stezice okrog jezera obdanega z gozdom, primerne tudi za meditativne sprehode in lahkoten tek. Okoliški hribi nudijo možnosti dobrega trekinga (6-12 ur). Vsi ljubitelji kolesarjenja pa imate na voljo bolj in manj zahtevne trase, saj leži hotel v dolini obdani z visokimi hribi.

Prijeten sprehod za vse sladkosnede do znane tovarne sladkih dobrot Loacker. Le slab kilometer od hotela se lahko posladkate z vročo čokolado ali dobro kavo in zapeljivimi tortami ter pecivom v okusno opremljeni slaščičarni, ki je del tamkajšnje tovarne. V tovarni je tudi muzej odprtega tipa, ki vas popelje skozi uspešna leta delovanja uspešnega proizvajalca okusnih čokoladnih napolitank, od njenih začetkov v Italiji do današnjih dni, ko so svoj dom našli v tem delu Tirolske.  Vsekakor zanimiv in tudi sladek obisk, saj lahko njihove dobrote tudi kupite v tovarniški trgovini.

Poleg sprehodov po bližnji okolici, v hotelu priporočajo tudi obisk bližnjih mest, kot je Lienz, ki je od hotela oddaljen le slabe pol ure vožnje. Zanimiv utrip starega mestnega jedra je vsekakor vedno vreden ogleda. Posebej čaroben je obisk mesta v adventnem času. Novoletni sejem s ponudbo domačih izdelkov in umirjeno živo glasbo zaokroža živahna atmosfera druženj. Simfoniji lučk, vonja po cimetu in punču, nežnih balad s pridihom decembrskih praznikov, doda poseben čar popestritev z izvirnim vsakodnevnim dogajanjem – odpiranje oken “živega” adventnega koledarja. Okna lokalnega muzeja okrasijo z likovnimi stvaritvami domačih in tujih umetnikov ter muzej pretvorijo v Adventni koledar. Vsak dan, ob isti uri, odprejo eno okno in predstavijo umetniško delo in umetnika. K čarobnosti atmosfere svoj košček ponudi še romantika z okraski poudarjenih lepot arhitekture starega mestnega jedra. Popolno. Brez pompa, samo domače in prijetno.

Čeprav je vožnja z avtom v tem delu Tirolske prijetna, saj prometa ni veliko, je hotel enostavno dostopen tudi z javnimi prevoznimi sredstvi, bodisi z avtobusom ali vlakom, katerega postaja je oddaljena 5 minut od hotela. Za vse tiste, ki želite čas dopusta brez avta, se na izlet v bližnji Lienz ali v zanimive vasice italijanskega dela Tirolske, oddaljene le 20 minut od hotela, odpeljete kar z vlakom. Rahel pridih nostalgije, ki še kako paše v okolje, kjer je viden velik poudarek sožitja z naravno in spoštovanje starih, že skoraj pozabljenih obrti.

 

Hotelski kompleks Gradonna ****s Mountain Resort Châlets & Hotel.

 

FOTO DOLOMITI 5

Približno 60 km stran, oziroma eno uro vožnje, se ob vznožju mogočnega Gloßgloknerja nahaja vasica Kals. Znana smučarska destinacija Kals-Matrei, je v letu 2013 razširila ponudbo z novim, nadstandardnim in arhitekturno izjemno zanimivim hotelskim kompleksom Gradonna ****s Mountain Resort Châlets & Hotel.

Vizionarski projekt o hotelskem resortu, ki bo svojim gostom omogočil povsem drugačno izkušnjo bivanja v osrčju neokrnjene narave. Ob možnostih, ki jih nudi sodobna tehnologija z razvajanjem vseh čutil z vrhunsko kulinariko in spa ponudbo ter samooskrbe, je dobil projekt svojo dokončno podobo šele 7 let po idejni zasnovi. Z združevanjem navidezno nezdružljivih konceptov, kot so udobje in avantura, modernost in tradicija, turizem in nacionalni park na enem mestu je turistična ponudba dobila povsem novo dimenzijo. Vedno znova izkazujejo, da omejitev v turistični ponudbi za zahtevnega sodobnega človeka, praktično ni več. Še posebej je dragoceno to, da je njihov poudarek na zdravju, lokalni ponudbi in skrbi tako za uživanje kot za ohranjanje naravnih danosti.

Hotel Gardonna, podprt z močno energijo Gloßgloknerja se nahaja na nadmorski višini 1.320 m, skoraj popolnoma zlit v gozdnem pobočju gore. Razpostira se na 1.400 m2 površine. Visoka kakovost bivanja bo zagotovljena, ne glede na to, ali boste izbrali dvoposteljno sobo, Junior Suite ali prestižni Tower Suite. Vse sobe so svetle, modernega dizajna, z veliko steklenimi površinami. Vsaka od njih ima v svoji notranjosti poseben prostor za počitek in odprti balkon oziroma teraso s pogledom na neokrnjeno naravo. Lastniki so pri izgradnji tega projekta zasledovali načelo trajnosti, “zlitja” z naravo, zato ni nič nenavadnega, da pri notranji arhitekturi prevladuje les. Kot gradbeni in dekorativni element je tudi kamen, ki so ga pridobili ob gradnji objekta na mestu samem. Takoimenovani Kal-marmor vnaša v bivalni prostor, kopalnico in Spa enkratno, alpsko noto. S posluhom za detajle so izbrani tudi drugi tradicionalni materiali, od posteljnine, blazin, zaves pa vse do brisač in drugih dodatkov.

FOTO DOLOMITI 6

Satelitska TV, brezžični internet, radio, telefon, kopalni plašč, torba in copati za obisk spa, so obvezna oprema v vsaki sobi. Z najemom Tower Suite, boste na 57 m2 površine poleg ločenih dnevnih in spalnih prostorov, uživali tudi v objemu infrardeče savne. Poskrbljeno je tudi za počitek ob kavici ali čaju, saj sta del opreme tudi stroj za espresso in vrč za vročo vodo. Razgled, ki vas pričaka, ko se prebudite v spalnici Tower Suite, pa je enostavno spektakularen.

3.000 m2 površine so v Hotelu namenili Welnessu, kar kaže na to, da je razvajanje gosta pri njih res visoka vrednota. Navdušuje tudi ideja ločenosti bazenov in savn samo za odrasle in za družine, kar zagotavlja po eni strani mir za tiste, ki si ga želijo, hrati pa niste prikrajšani tudi vsi tisti, ki imate otroke. Prijaznost in profesionalnost osebja v celotnem SPA področju pričara občutek domačnosti in varnosti. Spa vključuje od fitnesa, prostorov za Jogo, pa vse do ogrevanih zunanjih in notranjih bazenov, savn, masaž in tretmajev nege. Ko gre za lepoto in sprostitev v Gradonna **** uporabljajo samo vrhunske znamke naravne kozmetike, ko so –  St John s Wort, Alpienne in prestižne Babor. Uporaba esenc Planike, vode ledenika ali cvetnih olj v negi in terapijah, nahrani telo in duha. Iz naravnih zelišč pripravljajo tudi domače kozmetične proizvode. Ne glede katero storitev boste izbrali, boste čutili navdušenje zaposlenih nad svojim delom in resnično skrb za vaše udobje in zadovoljstvo.

Tudi ta hotel, tako kot prej omenjeni, pripada istemu lastniku, družini Schultz. Zato ni potrebno ponovno poudariti prvovrstnost storitev, izvrstne kulinarike izpod budnega očese kuharskega mojstra Michaela Karla, ki je v svoji kuhinji še posebej naklonjen lokalnim sestavinam in kulinariki. V njihovi kuhinji posebno mesto najdejo tudi zelišča, ki rastejo v okolici Gradonna **** s Mountain Resorta. Prav posebno doživetje daje bogat buffet ponudbe zajtrka, ki presega pričakovanja tudi najbolj zahtevnih gurmanov. Sveže, naravno in zdravo. Okus dobre hrane še obogati izbira prave pijače. V njihovi bogati vinski kleti so našla mesto vrhunska vina za še tako prefinjen okus. Svojstven pridih uživanja v kulinaričnih specialitetah doda tudi prijazno in ustrežljivo osebje.

 

Kot v SPA področju, so s povsem otroško jedilnico ponudbi dodali še en detajl, ki zagotavlja, da se lahko v času dopusta tako starši, kot otroci zabavajo in uživajo po svoje. Ne glede na to, da hotel ni deklariran kot zgolj družinski hotel, njegova ponudba namenja veliko pozornosti do otrok in aktivnosti zanje.

 

Poleg dopustov je hotelski komples primeren tudi za organiziranje večjih in manjših konferenc, saj imajo konferenčne dvorane in potrebno infrastrukturo. Istočasno vam celotna ponudba hotela daje možnost, da bodo udeleženci konference razvajani tudi v času, ko ni uradnega programa konference.

FOTO DOLOMITI 7

Če pa ste rajši bolj svobodni, lahko najamete eno izmed 42 vrhunsko opremljenih posamičnih vil oziroma “Chalets”, kot pravijo tam. Vile so kot gobe raztresene okoli hotela. Primerne so za večje družbe (4-8 odraslih oseb). Imajo moderno opremljano kuhinjo z jedilnico in osrednjim dnevnim prostorom. Ločene spalnice s kopalnicami zagotavljajo intimnost. Vsaka vila ima svojo infrardečo savno ter utiliti s pralnim strojem, stojalom za sušenje in likalnim delom. Gostje vil imate možnosti enake ponudbe kot hotelski gostje. Tudi glede prehrane je pester izbor možnosti. Pridružite se lahko drugim hotelskim gostom v restavraciji ali pa izberete intimnost svoje vile. Hrano lahko pripravite sami ali vam jo pripravijo v hotelu in jo dostavijo ob določeni uri. V okviru resorta je tudi trgovina s prehrano. V hotelu nudijo tudi posebno ponudbo, da si izberete jed, ki jo želite pripraviti. V hotelski kuhinji vam priskrbijo sveže sestavine in hrano si potem pripravite sami. V hotelu so mislili praktično o vsem. Idealno tudi za vikend razvajanje.

FOTO DOLOMITI 8

The Gradonna **** s Mountain Resort je t.i. območje “brez avtomobila”. V podzemni garaži boste parkirali svoj avto, saj ga za čas dopusta ga ne boste potrebovali. V parkirni hiši je parkirno mesto za vsako sobo in vilo. V hotelskem kompleksu so tudi trgovine, s ponudbo od športne opreme do prehranskih izdelkov.  Posebnost same lokacije in urejenosti infrastrukture pa je, da imate možnost in se prismučate direktno do vhodnih vrat.

V hotelu so še posebej ponosni na priznanje, ki so ga prejeli v letu 2016 – za vodilni “zeleni” hotel v Evropi: World Travel Award „Europe’s Leading Green Resort 2016, ki potrjuje, da sta kakovost in sožitje z naravo, opažena tudi s strani njihovih gostov in drugih obiskovalcev. Kot pravi idejna vodja celotnega projekta, ga. Martha Schultz – “Potrjuje nam, da smo na pravi poti.”

Smučarsko ponudbo vzhodno-tirolske regije predstavljajo trije smučarski resorti z »garantiranim snegom in soncem«, kot se radi pohvalijo. Največje območje s smučarskimi progami, za vse smučarske discipline, na vzhodnem tirolskem obsega 3 doline s 110 km urejenih smučarskih prog različnih zahtevnosti, do katerih dostopate s 14 žičnicami. Užitek v smuki preko 2600 m, kje lahko izbirate sončne ali senčne lege. Izjemno izkušnjo smuke poudari tudi cilj, ki ga sledijo  – “Brez čakalnih vrst”. Z družinam prijaznimi cenami je njihova ponudba atraktivna tudi za naše žepe. Ski Hit pass velja za vse tri resorte. Posebni popusti za otroke (do 6 let brezplačno, od 6-18 50% cene smučarske karte. Dodatne ponudba za družine – Paket (2 odrasla + 2 otroka) – vsi ostali otroci brezplačno.

Organizirajo tudi “privatna” tekmovanja, če imate več kot 25 udeležencev. Vsi resorti imajo tik ob postajah žičnic tudi Klube za otroke, ki so opremljeni s posebno opremo za najmlajše. Brezplačni smučarski svtobus (ski bus) vas prepelje od spodnje postaje smučišča do vaših hotelskih nastanitev.

Vsem, tako smučarjem kot nesmučarjem, toplo priporočamo kosilo ali pa samo krajši postanek na vrhu smučišča v koči Adler Lounge. Do koče, ki sicer bolj spominja na moderno vilo, namreč vozi gondola od vznožja smučišča v središču mesta. Prestižna razgledna točka, ki leži na naravnem povezovalnem grebenu med dolinami na višini 2.621, vam v jasnem vremenu pričara pravljično izkušnjo panoramskega pogleda na Großglockner in druge tritisočake, kot ga ponuja le malo destinacij. Izbrana kulinarika, značilna za te kraje, vam bo nadomestila porabljeno energijo. Kratek počitek se bo prilegel bodisi na veliki terasi ali v zastekleni jedilnici – odvisno od vremena in počutja. Vsekakor pa v obeh primerih izjemno. V koči so na voljo tudi moderno in udobno opremljene sobe za prenočitev z mini spajem (infrardečo savno) in neprecenljivim razgledom na najvišjo goro na tirolskem. Mamljivo.

Ne glede na to, da je smučanju v tem delu res namenjeno veliko pozornosti, pa za dopust, ki si ga boste še dolgo zapomnili in ga hoteli ponoviti, poskrbijo v tem hotelu tudi za tiste, ki ne smučajo. Hotel je namreč skoraj celo leto. Poleg vrhunske ponudbe njihovega Spa programa in aktivnosti, ki so organizirane v hotelu, navdušujejo tudi krajše in daljše vodene ture po okoliških hribih. Da ste v dobrih rokah, vas bo vodnica Irmgard prepričala že na krajšem, 1,5 urnem pohodu po obronku vasice. Celotno pot vas navdušujejo čudovit razgled, svež zrak, prijetna pot ter spoznavanje naravnih značilnosti in darov tega kraja. Vsakdo lahko občuti mogočno in zdravilno energijo okoliških gora. Obisk kapelice izklesane v skalo in muzeja starih obrti, ki ga tvori gozdno naselje brunaric z mlini za moko, so zanimivi tudi za odrasle, ne le za otroke, katerim je v prvi vrsti namenjen. Pogovor z domačinom, ki je svoje življenje posvetil ohranjanju zgodovinske in kulturne dediščine ob šilčku domačega “šnopsa” in čaja, prijetno zaokroži doživetje, ki ga imamo možnost doživeti le še malo kje. Sprehod po vasici, kjer arhitektura tamkajšnih hiš priča, da ste na Tirolskem. Postanek v lokalni gostilni, samo na čaju ali ob preizkušanju lokalnih dobrot, zaokroži ta krajši sprehod.

FOTO DOLOMITI 9

V spomladanskih, poletnih in jesenskih mesecih boste uživali tudi v kolesarjenju, teku v naravi, nordijski hoji in drugih aktivnostih v neokrnjeni naravi. Za daljše ture vam pripravijo tudi popotniški nahrbtnik s prigrizki, ki vam povrnejo moči.

 

Tišina, svež zrak in zdravilna energija narave so tisti luksuz, ki ga v urbanem svetu le težko najdemo. Zato ni naključje, da se gostje hotela Gradonna, ki so bili enkrat v tem vzhodno-tirolskem raju, večkrat vračajo. Izkušnja, ki “zasvoji”.

Ksenija Lapornik in Julija Karlovšek

Author: B. Polanský

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.