DOMŽALE SO DOBILE DRŽAVNEGA PRVAKA V KOŠARKI – HELIOS SUNS SLAVIJO

 LOGO KZS 11 NKBM liga landscape  CGP 

                   LOGO HeliosSuns

Ljubljana – Košarkarji Helios Sunsev so novi državni prvaki! Na četrti tekmi finalnega niza Lige Nova KBM so Domžalčani še tretjič ugnali Zlatorog (64:56) in se drugič v zgodovini povzpeli na košarkarski vrh Slovenije. Najkoristnejši igralec finalnega niza je postal Marjan Čakarun, ki je dosegel 19 točk in zbral sedem skokov.

 

action in the Final of Nova KBM league basketball match between Helios Suns and Zlatorog in Domzale, Slovenia on June 5, 2016

LOGO KK-Helios-Domžale-Logo        LOGO HeliosSuns

LIGA NOVA KBM, FINALE:

  1. tekma, nedelja, 5. junija: HELIOS SUNS : ZLATOROG LAŠKO 64:56 (14:17, 16:12, 17:9, 17:18) [3:1*]
    Čakarun 19 (7 skokov), Robertson 11 (5 skokov); Jeftić 12 (8 skokov), Jurak 10.

STATISTIKA

Košarkarji Helios Suns so drugič v zgodovini državni prvaki. Naslovu iz leta 2007 so dodali nov pokal, ki so ga v finalu Lige Nova KBM osvojili s 3:1 v zmagah. Zlatorog so na četrti tekmi pred domačimi gledalci v Športni dvorani Domžale premagali s 64:56.

Domžalčani so do naslova prišli nekoliko nepričakovano, a povsem zasluženo. V izločilne boje so se podali s četrtega štartnega mesta in najprej izločili najboljšo ekipo prvega dela Lige Nova KBM, Rogaško. V polfinalu so presenetili serijskega prvaka iz zadnjih let iz Novega mesta, v finalu pa so nadigrali še Laščane, ki so v finale vstopili s prednostjo domače dvorane.

Zlatorog je četrtič v finalih državnih prvenstev ostal praznih rok. S 3:0 je izgubil 1990 in 2004, s 3:1 pa tudi 2000.

Šele na četrti tekmi finala so gledalci videli prvo domačo zmago; Helios je zmagal dvakrat v Laškem, Zlatorog pa je na 1:1 izenačil v Domžalah.

Najkoristnejši igralec (MVP) finala je bil član zmagovalne ekipe, 26-letni Hrvat Marjan Čakarun, ki je tudi na četrti tekmi odigral ključno vlogo. Dosegel je 19 točk (7 skokov), od tega osem v zadnji četrtini.

Košarkarji Helios Suns so zmago proslavili z gledalci, ki so do zadnjega kotička napolnili Športno dvorano Domžale. Tribune so bile polno zasedene že petnajst minut pred tekmo, domači gledalci pa so vseh štirideset minut glasno spodbujali svoje ljubljence. Podporo so imeli tudi gostje, za katere so v finalu navijali združeni navijači iz okolice Celje – Green Bottles iz Laškega, Hmelj Boys s Polzele in Šentjurski vitezi.

Po pričakovanjih je bila tudi četrta tekma izenačena in razburljiva. Teža uspeha je na začetku nekoliko ponagajala gostiteljem, ki niso bili pri metu, pa tudi skok so jim Laščani prevzeli tako v obrambi kot napadu. Posledično si ti na začetku druge četrtine povedli z 22:14. A le za kratek čas. Domžalčani so se z delnim izidom 10:0 otresli začetnega pritiska in prevzeli vajeti igre v svoje roke.

Izjemen je bil njihov začetek drugega dela. Z osmimi zaporednimi točkami prvega strelca finala Marjana Čakaruna so povedli 39:31, s trojko Jana Močnika pa so prednost povišali na 42:31 in v dvorani povzročili val navdušenja. Na krilih občinstva in ob veliko boljšem skoku pod obročema (v 3:4 11:5, na koncu 36:37) je Helios Suns na zadnji odmor odšel s 47:38.

Zadnja četrtina ni minila brez drame, saj Helios Sunsi niso tako zlahka zadržal prednosti. Najprej dve minuti in pol niso zadeli koša, nato pa sta jih reševala Hugh Robertson in Marjan Čakarun. Predvsem slednji je bil z osmimi točkami v zadnji četrtini ključni mož; njegovi koši so bili za 51:43, 55:51, 58:54 in 60:54, osemdeset sekund pred koncem tekme. V zadnjih sekundah je posel dokončal Jan Močnik s črte prostih metov.

 

action in the Final of Nova KBM league basketball match between Helios Suns and Zlatorog in Domzale, Slovenia on June 5, 2016

IZJAVE PO TEKMI:

Jakša Vulić, trener Helios Sunsev:
“Če sem iskren takšnega zaključka sezone nismo pričakovali niti sami. Šli smo korak za korakom. Prvi cilj je bil, da se prebijemo v Ligo Nova KM za prvaka. Ko nam je to uspelo, smo se skozi preostanek sezone, kljub vsem težavam s poškodbami, le vzpenjali v pripravljenosti. Igrali smo vse boljše in boljše, fantje so si povrnili samozavest. S časom so začeli verjeti, da lahko napravimo veliko stvar. Ta lovorika je v prvi vrsti nagrada za njih. Danes sem zaradi mojih igralcev in krasnih navijačev najsrečnejši človek na svetu.”

Aleš Pipan, trener Zlatoroga Laško:
“Dogajanje na paketu je pokazalo, kdo je v tem trenutku boljši. Čestitke ekipi Helios Sunsev za zaslužen naslov državnega prvaka. Bili so bolj osredotočeni, pametni v odločilnih trenutkih in napravili manj napak od mojih fantov. Čestital bi tudi njim. Mi smo najboljše tekme te sezone odigrali pred finalom. Nato nismo bili pravi. Igrali smo v valovih, kar v takšnem nizu ni dovolj. Imeli smo premalo razpoloženih igralcev. Ko smo bili v vodstvu in imeli upanje, da dokončno napravimo preobrat, smo začeli delati začetniške napake. To se na odločilnih tekmah ne sme dogajati, zato so Domžalčani zasluženo slavili zmago in naslov.”

Marjan Čakarun, košarkar Helios Sunsev:
“Zahvalil bi se soigralcem. Kapo dol fantom. Težko je bilo pričakovati in malo ljudi je verjelo, da bomo uspeli napraviti to, kar smo. Vsak iz naše ekipe je v ta finalni niz vložil največ, kar lahko in na koncu nam je uspelo zmagati. Domač parket je odločil borbo za prvaka, poprej pa smo uspeli dve tekmi dobiti v gosteh. Prvaki smo, sezona je zaključena!”

Goran Jurak, košarkar Zlatoroga Laško:
“Pred začetkom ni nihče upal na srebrno medaljo, a če bi nam jo ponudili, bi jo takoj sprejeli. Finalni niz je bil dober, s kvalitetno košarko. Veseli me, da je znova vladalo pravo vzdušje. V Laškem kaj takšnega že dolgo ni bilo. Nazadnje sem takšne občutke pred polno dvorano imel, ko sem še igral za reprezentanco. Užival sem na finalnih tekmah. Čestitke Helios Sunsem, bili so boljši. Mi smo bili do teh tekem med boljšimi, če ne najboljša ekipa, a zaključni niz se nam ni izšel po željah.”

* – Izid v zmagah finalnega niza. Ekipi sta igrali na tri dobljene tekme.

Author: B. Polanský

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *