SLOVENIJA JE POSTALA EVROPSKI PRVAK V NOGOMETU MED VINARJI

 

LOGO VINSKA NOG. REPREZ. SLO 1          LOGO VINO EP NOGOMET 2018

 

Vinska reprezentanca Slovenije z zmago nad Nemci Evropski prvak v nogometu med vinarji

 

FOTO VINO EP PRVAKI 2016 1

Od srede, 25. maja, do nedelje, 29. maja 2016, je v nemškem Mainzu potekalo 4.Evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu, Winzer Euro 2016. Ob Vinski reprezentanci Slovenije so se za naslov evropskega prvaka pomerile še reprezentance Nemčije, Italije, Avstrije, Švice in Madžarske. V polfinale so se ob Sloveniji prebile še ekipe Nemčije, Italije in Madžarske. Slovenija se je z dobro igro in zmago 3:2 nad Italijani prebila do finala, kjer je po pravem trilerju osvojila naslov Evropskega prvaka. Na stadionu nemške Bundeslige, Coface Areni v Mainzu, so naši fantje pred čudovito kuliso in lepim številom gledalcev premagali favorizirane domačine, ki so bili tudi branilci naslova iz leta 2014. Na četrtem prvenstvu v zgodovini tega tekmovanja so tako že tretjič Evropski prvaki, kar je bil tudi najboljši možen način za najavo Evropskega prvenstva vinarjev 2018, ki bo prvič v Sloveniji.

 

Slovenski vinarji so slavili na vseh štirih tekmah, ki so jih odigrali na prvenstvu. Najprej so suvereno opravili s skupinskim delom evropskega prvenstva in se z zmagama nad Švico in favorizirano Madžarsko prebili v polfinale, kjer so v napeti tekmi premagali odlično pripravljeno Vinsko reprezentanco Italije.

FOTO VINO EP PRVAKI 2016 4

V finalu sta se pomerili edini reprezentanci, ki sta doslej osvojili naslov evropskih prvakov. Nemci so kot branilci naslova lovili svojo drugo zaporedno krono, Slovenija pa tretjo skupno zmago v zgodovini. Zanimivo naključje je, da sta vinski reprezentanci Slovenije in Nemčije svojo prvo tekmo odigrali na stadionu Ljudski vrt v Mariboru, vremenske razmere pa so bile identične kot nocoj v Mainzu, saj je tekmo spremljal in vmes prav tako prekinil dež.

 

Razburljiva tekma se je začela z golom Nemcev iz enajstmetrovke, Slovencem pa se je kmalu zatem ponudila priložnost, da iz istega položaja, prav tako iz prekrška izenačijo, a Boštjanu Žnuderlu tokrat žal ni uspelo premagati nemškega čuvaja mreže.

FOTO VINO EP PRVAKI 2016 2

Rezultat je nekaj minut kasneje izenačil Matej Vračko, a ne za dolgo, saj so Nemci z grobo igro po predložku iz kota kmalu spet povedli. Vmes je pričelo močno deževati in tekma je bila zaradi grmenja in strel prekinjena v 41 minuti prvega polčasa. Po nadaljevanju tekme je mladi Mitja Sobočan po enkratni ekipni akciji zadel gol za izenačenje. Ko je po napeti tekmi že vse kazalo na podaljške, pa je v zadnji minuti še enkrat zablestel Mariborčan Žnuderl, ki je zatresel mrežo za končni rezultat 3:2. Tako se je igralec, ki je zadel tudi oba gola v polfinalu, na najboljši možen način maščeval nemškemu vratarju za obranjen strel iz enajstih metrov. Ko so Slovenci zdržali še ves sodnikov podaljšek, se je lahko pričelo slovensko slavje. Visoko dvignjen pokal kapetana Mateja Hlebca in medalje okrog vratu naših fantov pa so odtehtale vsa odrekanja in energijo, ki že več let krasi to ekipo, ki ob športu na najboljši možen način skrbi za promocije naše države in vrhunskih slovenskih vin.

FOTO VINO EP PRVAKI 2016 3

Za igralca prvenstva je bil s 6 doseženimi zadetki razglašen igralec naše reprezentance Matej Vračko.

Sočasno z zaključkom letošnjega Evropskega prvenstva Vinskih reprezentanc v nemškem Mainzu, je Slovenija tudi uradno prevzela organizacijo naslednjega, že petega prvenstva, ki bo od 23. – 27. maja 2018 potekalo v naši vinorodni deželi, z osrednjim dogajanjem v Goriških brdih, Ljubljani in Mariboru. Tudi slogan je najboljši možen – In vino victoria oz. v vinu je zmaga.

 

Predstavitev Vinske reprezentance Slovenije

 

Vinska reprezentanca Slovenije:

  • Anej Simčič
  • Bojan Černe
  • Jure Štekar
  • Matjaž Simčič
  • Robi Fišer
  • Jure Veber
  • Tomaž Ščurek
  • Matej Vračko
  • Danilo Steyer
  • Mitja Sobočan

13   Matej Hlebec

14   Borut Praprotnik

17   Nejc Ščurek

19   Bogomir Valdhuber

20   Boštjan Žnuderl

22   Tim Lo Duca

24   Marko Toplak

25   Matej Rebernišek

27   Marko Cesar

28   Jožef Obrovnik

81   Tomaž Domenis

68   Robi Senikovič

77   Timi Kaloh

80   Janez Skočaj

87   Jure Stegne

97   Jan Kramberger

65  Albert Trost

 

 LOGO VINO EP NOGOMET 2018

Vinska reprezentanca Slovenije šteje 34 članov. Predsednik Vinske reprezentance Slovenije je Danilo Steyer, trener Sebastijan Rojs, seznam preostalih igralcev, ki so po večini iz Štajerske in Goriških brd, pa ponuja vrsto velikih vinarskih imen, ki tudi na ta način izvrstno skrbijo za prepoznavnost Slovenije in njenih vin na pomembnih tujih trgih.

Med slovenskimi vinarji je veliko nogometnih navdušencev in igralcev, ki igrajo v rekreativnih ligah ali so celo igralci v profesionalnih nogometnih klubih. Slovenski vinarji vsako leto odigrajo številne prijateljske nogometne tekme, Slovenska vinska reprezentanca v nogometu pa je že leta trn v peti številnih nogometnih ekip.

 

VRS je evropsko prvenstvo osvojila že dva krat. Vinska reprezentanca Slovenije je postala prvak leta 2011, ko je premierno, 1. Evropsko prvenstvo vinskih reprezentanc gostila Madžarska. V letu 2012 so obranili naslov prvaka na Evropskem prvenstvu v Avstriji, 3. Evropsko prvenstvo, ki je bilo leta 2014 v Švici pa so končali na 4.mestu.

 

Združenje Vinarjev – Vinska Reprezentanca Slovenije dviguje vinsko kulturo in promovira slovenska vina ter slovenski turizem skozi različne dogodke. Cilji Vinske reprezentance Slovenije so predstaviti Slovenijo kot turistično destinacijo, predvsem v povezavi z vinom in vinsko kulturo, izboljšati prepoznavnost Slovenije kot dežele odličnih vin, povezovanje med slovenskimi in tujimi vinarji, medsebojno sodelovanje in izmenjava tako na področju prodaje vin kot vinskega turizma ter ozaveščanje o vinski kulturi Slovenije, zgodovini in o zmerni in spoštljivi „uporabi“ vina.

Author: B. Polanský

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *