TURISTIČNA PREDSTAVITEV OSREDNJE HRVAŠKE

25. 2. 2016

FOTO HS DIR+1

 

Klaster Osrednja Hrvaška

Hrvaška turistična skupnost je 25. 2. 2016 v svojih prostorih predstavništva v  Ljubljani predstavila zanimivo turistično ponudbo več županij osrednje Hrvaške:  Županije Zagrebška, Varaždinska, Krapinsko-zagorske, Karlovška, Sisaško-moslavačke, Međimurska,  Koprivniško-križevaška in Bjelovarsko- bilogorske županije.

Turistična skupnost Bjelovarsko-bilogorske županije je v sklopu promocije Osrednje Hrvaške predstavila svojo turistično ponudbo s poudarkom na zdravstvenem in wellness turizmu Daruvarskih toplica. Toplice, ki so jih že v davnih časih uporabljali rimski cesarji, turški in avstro-ogrski vojaki ter meščani, so zahvaljujoč dolgi tradiciji, zdravilni vodi in termalnem blatu še danes izbor znanih športnikov kot so Sandra Perković, Mirko Filipović, Čiro Blažević…

FOTO HT 12

Članice klasterja so tudi številne eko kmetije, ki se nahajajo vzdolž bjelovarske in daruvarske vinske ceste in ki s svojo raznolikostjo in multikulturnostjo ponujajo avtentično domačo kuhinjo, kjer obiskovalec lahko poizkusi različne domače sire, gibanice, »moslavačke brašnjače«, fiš paprikaš, krvavice, prav tako češke tradicionalne jedi –  kvašeni cmoki v sopari, »bramborake« in druge specialitete.

FOTO HT2   FOTO HT4   FOTO HT5

V nacionalnem izboru za Evropsko destinacijo odličnosti 2015 je bila  destinacija Daruvar-Bjelovar-Garešnica prav zaradi svoje avtentične kulinarike izbrana za finalistko in je v decembru leta 2015 s podpisom Bruseljske deklaracije postala tudi del EDEN Networka, največje evropske asociacije trajnostnega turizma.

FOTO HT6

Ta del Hrvaške gostje radi obiskujejo tudi zaradi pestre ponudbe dogodkov.  Eden izmed večjih je »Božična bajka« na posestvu Salaj, ki je z leti zrasla v mednarodno atrakcijo in jo je do sedaj obiskalo 90.000 gostov iz celega sveta ter je postala najbolj obiskan adventski dogodek na Hrvaškem. Božični pravljici sledi Velikonočna zgodba, prav tako na posestvu družine Salaj, in sicer med 19. in 28. marcem 2016. Tokrat bo družina Salaj svoje 7ha veliko posest v pričakovanju največjega krščanskega velikonočnega praznika okrasila s 15 tisočimi osvetljenih pisanic in drugih okraskov. Obiskovalcem bodo na voljo tudi tradicijske igre, različne delavnice, gledališke predstave za najmlajše in bogata avtohtona kulinarična ponudba.

FOTO HT 9 LJ  FOTO HT 14

Na predstavitvi so se prav tako predstavile tudi ostale županije osrednje Hrvaške – Zagrebška, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Karlovška, Sisaško-moslavačka, Međimurska in Koprivniško-križevaška.

FOTO: Tanja Vidmar Petković

Author: B. Polanský

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.