Dolenjska – Novo mesto – popotovanje po lepih krajih

header-logoLogoDBK      grad-struga-eleonora-pred-grbom-2-mala-nggid03385-ngg0dyn-212x160x100-00f0w010c010r110f110r010t010

Četica turističnih novinarjev in ekipa turistične televizije Eurotourist.tv in Gea tv je na povabilo odlične turistične agencije Kompas Novo mesto obiskala Dolenjsko in počastila 650 let Novega mesta.  Ustavili so se na 150 let stari Matjaževi domačiji na Pahi in izvedeli marsikaj o kulinaričnih in travniških dobrotah in dolenjskem kralju cvičku :).

MAT. DOMAČIJA DRUŽINA MATJ. DOMAČIJA 1

Ogledala si je tudi razstavo 650 let Novega Mesta  v  Dolenjskem muzeju.

DOL MUZEJ 2 DOL. MUZEJ

Vedno pa je posebno doživetje vožnja z Rudolfovim splavom, tokrat v družbi Primičeve Julije in pesmi Iztoka Mlakarja..

RUDOLF 3 RUDOLF5

Za konec so prisostvovali otvoritvi Deželne vinoteke Grm, ki je ponudila najboljše kulinarične dobrote in vina, kar Dolenjska premore. Še eno prijetno popotovanje, ki ga bodo bralci podoživeli v napisanih zgodbah turističnih novinarjev in TV reportažah turistične tv Eurotourist.tv,  prijazne Gea tv in gorenjske televizije GTV.

foto-dezelna-vinoteka-bohuslava-skalickega-02

Posebno doživetje pa je bil sprejem pri grajski gospe Eleonori na gradu Struga.

V okolici Dolenjske regije se nahaja še eden v nizu mnogih gradov, grad Struga. Grad Struga spada pod kompleks terme Krka, pobudo za njegovo obnovo pa je prevzel izkušeni zgodovinar Matjaž Anžur. Grad sedaj predstavlja značilen primer kranjske arhitekture gradov, ki sodijo v obdobje 16. stoletja. Grad Struga ima izjemno lepo lego in lokacijo, saj se nahaja neposredno ob reki Krki in sodi med najlepše spomenike na Dolenjskem. Obisk gradu vas popelje v obdobje srednjeveškega časa in bojev, opazite pa seveda tudi pridih obeh obdobij, tako renesanse kot baroka.

Grad Struga

Grad je odlično obnovljen in predstavlja mnogo različnih možnosti obiskov in preživljanja prostega časa na sami lokaciji. Njihova izbira je res pestra, saj lahko izbirate med vodenim in animiranim ogledom gradu,  različnimi športnimi veščinami, tabori in srečanji ter še mnogo drugega. Grad struga premore tudi muzej žive zgodovine, ki vas doživeto popelje v preteklost. Grad je bil sicer bolj neopazen, predvsem zaradi tega, ker se je pojavljal v senci svojega soseda, gradu Otočec, dandanes pa je po prenovi znova oživel. Deluje izjemno skrivnostno in v veliki večini ljudi prebuja vprašanje kaj skriva za mogočnimi zidovi. Grad Struga je sedaj izjemno lepo urejen in pripravljen, da prikaže delovanje in potek grajskega življenja. Ob obisku gradu, si lahko privoščite katero izmed starodavnih grajskih pojedin, ki so tudi postrežene na takšen način. Poizkusite na primer različne vrste juh, ješprenj z rebrci, pečene svinjske krače in prepelice z slanino, prekajena rebrca ali pečena kokoš ter še mnogo okusnih dobrot postreženih v glinenih posodicah ali narezane na lesenih krožnikih. Tako vas tudi kulinarike zapelje nekaj let nazaj in vam omogoči sprostitev in zabavo.

Grajska gospa Eleonora Sobjeska je res prava gospa. smile emoticon

Res krasno doživetje . htpp://svitar.si/grad-struga/http:/

ELEONORA 1 ELEONORA2  svitar

 

 

http://www.eurotourist.tv/dolenjska-novo-mesto-potepanje-po-lepih-krajih/

Author: Admin

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.