Odprte hiše Slovenije

Dragi prijatelji,

ta vikend se je zgodil največji arhitekturni festival, Odprte hiše Slovenije, ki ga je obiskalo več kot 3000 ljudi in s tem pokazalo veliko zanimanje za arhitekturne presežke, razpršene po vsej Sloveniji. Vabimo vas, da se nam pridružite pri ustvarjanju kakovostnejše slovenske arhitekture.

Vikend intimnih vpogledov v zasebna stanovanja in stavbe kulturnega pomena

(Ljubljana, 6. oktober 2014) Ta konec tedna je festival Odprte hiše Slovenije odprl vrata več kot 100 kakovostnih zasebnih stanovanj, energijsko varčnih hiš, kulturnih objektov, zdravstvenih ustanov in arhitekturnih presežkov po vsej Sloveniji. Organizatorji so našteli več kot 3000 obiskovalcev, ki so iskali navdih za lastno prenovo doma ali potešili radovednost ob drugačnem obisku stavb posebnega pomena, kot so jih vajeni običajno.

Festival Odprte hiše Slovenije je največja slovenska arhitekturna razstava v živo, namenjena spoznavanju kakovostne arhitekture in izostritvi bivanjskega okusa. Če so objekte, brezplačno odprte za vso zainteresirano javnost, najprej večinoma obiskovali arhitekti, se je trend v zadnjih letih obrnil k laičnim ljubiteljem arhitekturnega mišljenja na območju celotne Slovenije.

Lenka Kavčič, zavod Afront, je ob zaključku festivala povedala: “Osebno doživetje prostora nudi dragocen stik z uporabljenimi materiali interierja in njihov vpliv na čutno dojemanje topline, prostornosti in svetlobe. Z obiskom kakovostnih stanovanj smo obiskovalcem Odprtih hiš po vsej Sloveniji ponudili dragoceno izkušnjo bivanja v nekaterih najboljših slovenskih zgradbah.”

“Dobri arhitekti so znani tudi po tem, da znajo z manj denarja ustvariti udoben in estetsko dovršen dom. Njihove rešitve so lahko navdih za lastno prenovo stanovanja in dokaz, da prijetno bivanjsko okolje ni na voljo le tistim, ki si lahko privoščijo razkošje, temveč tudi tistim, ki pri opremi in gradnji uporabljajo arhitekturna znanja in lastno kreativnost. Veseli nas, da se pomena arhitekture zaveda vse več ljudi, kar dokazuje tudi odličen obisk letošnjih Odprtih hiš,“ je zadovoljna z uspehom projekta povedala arhitektka Ana Struna Bregar.

“Na žalost je mogoče pri snovanju premnogih zasebnih objektov zaslediti napačen pristop, po katerem je vlaganje v arhitekturo odveč, kajti marsikdo si lahko sam predstavlja tloris svoje bodoče hiše z barvito fasado. Odprte hiše želijo pokazati kakovostno arhitekturo in načine, na katere jo je mogoče doživeti tudi na lastni koži, v objemu lastnega estetskega raziskovanja,” je k spodbudi po arhitekturnem premisleku pri novogradnjah opozorila arhitektka Kristina Dešman.

V sklopu festivala bo v Galeriji Kresija na Stritarjevi ulici 6, v Ljubljani, vse do 17. oktobra odprta razstava z naslovom IGNORANCA = TEMA = OVIRA. Razstava nagovarja širšo družbo k premostitvi ignorance do drugačnosti in je hkrati poziv k javnemu grajenemu prostoru, ki je dostopen vsem. Skozi razstavo bo mogoče s pomočjo maket in galerijo vonjav spoznati, da prostor dojemamo z vsemi čutili in ga le tako lahko bolje razumemo.

Dodatne informacije:

Ana Struna Bregar: ana.strunabregar@gmail.com

Več na: http://www.odprtehiseslovenije.org/index.php

Author: geatv

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.