Srce, naša čudežna črpalka

srce 1aaa

Utripa, bori se in črpa – tam nekje v globini našega telesa. Utripa, bije dan in noč, neprestano, brez predaha. Dan za dnem, leta in leta, dokler ne usahne. Naša črpalka diha z nami, bije bitke z nami in nas ohranja pri življenju. Če se tega mi zavedamo ali ne. Na stotine bolečin prenaša to naše eno in edino srce. Bije največjo bitko življenja. Bije, utripa in je tiho, prenaša vse, kar mu nalagamo. Pa se kdaj vprašamo, kako zdrži, je naporno zanj? Ga znamo čuvati in paziti pred bolečinami? Ga lahko obvarujemo pred težkimi napori?

Ko zašpika tam nekje v njegovem kotičku, v naših prsih, ko zašumi in zatrepeta v vsej svoji veličini, globočini, je sporočilo jasno – prisluhni mu, pobožaj ga, ne rani ga več, nikoli … je nežno, občutljivo, bori se in v samoti v notranjosti bije svojo osamljeno bitko. Ko nas zaboli v prsih, je pravi čas, da začnemo znova. Da začrtamo nove poti, ki bodo ozdravile naše srce. Da začnemo razmišljati povsem drugače.

»Prosim, bodi nežna z mojim srcem, ne igraj se z njim, samo njega imam.«

Vsi imamo samo eno srce, negujmo ga, razvajajmo ga in mu prisluhnimo. Nekje sem prebrala, da je za pomiritev srčnega utripa dobra čokolada. Vsebuje polifenole, kemijske spojine, ki so znane po tem, da dobro učinkujejo na delovanje srca. V čokoladni ploščici je približno takšna količina polifenolov kot v kozarcu rdečega vina. Srce lahko umirimo tudi z metinim čajem, najbolj pa zadostuje objem našega patnerja.

Srce tehta v povprečju 300 gramov pri moških in 200 gramov pri ženskah – in dovolj močno in trmasto je, da prenese vse vzpone in padce ljubezni in življenja. Morda se bo kdaj skrčilo tudi od bolečine – v vsakem primeru pa to stori okoli 100.000-krat na dan. To pomeni 35 milijonov utripov v enem letu in kar 2,5 milijarde udarcev srca v povprečnem človeškem življenju. Pazite na svoje srce.

Author: Admin

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.