19.9 DO 21.9. DUNAJSKI DNEVI V LJUBLJANI – VABLJENI NA SACHER TORTO VELIKANKO

   FOTO DUNAJ GRB        LJ GRB

Prvi Dunajski dnevi v Ljubljani 2016

 

Mesto Dunaj bo od 19. do 21. septembra 2016 v Ljubljani prvič priredilo Dunajske dneve. V treh dneh se bodo na različnih lokacijah v središču Ljubljane zvrstili številni brezplačni dogodki – od gospodarskega foruma in predstavitve dobrih mestnih praks do koncerta klasične glasbe, vodenj po sledeh Dunaja v Ljubljani, trgovinice pop-up ter razreza in pokušine največje originalne saher torte* na svetu.

 FOTO DUNAJ 5

Dunaj in Ljubljana že mnoga leta uspešno sodelujeta. Sporazum med mestoma je bil prvič podpisan leta 1999, župana obeh mest pa bosta sporazum obnovila 13. septembra 2016 na Dunaju. V luči dobrega medmestnega sodelovanja bo predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani, Eurocomm-PR, v istem mesecu v slovenski prestolnici priredilo Dunajske dneve.

Uvod v Dunajske dneve bo kulturno obarvan, saj velja Dunaj za prestolnico glasbe z največjimi skladateljskimi imeni svetovne zgodovine. Tako bo prvi dan, 19. september, namenjen klasični glasbi. Ob 19. uri bo Simfonični orkester RTV Slovenija skupaj z dunajskima solistoma, svetovno uveljavljeno violinistko Lidio Baich in violistom Dunajskih filharmonikov Christianom Frohnom, v Slovenski filharmoniji izvedel dela Mahlerja, Mozarta in Straussa.

FOTO DUNAJ 4

Drugi dan bo zeleno obarvan. Strokovnjaki pametnega mesta Dunaj in zelene prestolnice Ljubljana bodo predstavili konkretne projekte in ukrepe, s katerimi sta si mesti prislužili ta laskava naslova. Dunajčani bodo med drugim spregovorili o svoji največji elektrarni v lasti meščanov in pametni ureditvi prometa. Medtem ko se bodo ljubljanski predavatelji osredotočili na drzno strategijo »Ljubljana brez odpadkov do 2035 – Zero Waste«.

  1. september bo posvečen gospodarskemu forumu z naslovom »Mesti prihodnosti – Dunaj in Ljubljana«. Dunajski govorci bodo izpostavili strategijo, ki podpira investicije v inovacije, spodbujanje zagonskih (start-up) podjetij ter naselitev tujih podjetij in organizacij v avstrijski prestolnici.

Veliki zaključek Dunajskih dnevov bo isti dan ob 17. uri na Stritarjevi ulici pri Tromostovju, kjer bodo Sacherjevi slaščičarski mojstri naredili največjo originalno sacher torto* na svetu in jo nato brezplačno razdelili med obiskovalce.

FOTO DUNAJ - LJ 1

V okviru programa Dunajskih dnevov bodo dvakrat dnevno organizirana brezplačna vodenja v treh jezikih, ki razkrivajo dunajske vplive v Ljubljani. Cel teden bo odprta tudi trgovinica pop-up v lokalu Pritličje, kjer bodo naprodaj zanimivi dunajski spominki.

VABLJENI NA POKUŠINO ORIGINALNE SAHER TORTE VELIKANKE

V okviru Dunajskih dnevov v Ljubljani, 21. septembra 2016, bodo Sacherjevi slaščičarski mojstri pri Tromostovju naredili največjo originalno saher torto na svetu. Ob 17. uri bodo 600 kilogramov te slavne slaščice brezplačno razdelili med obiskovalce. 

FOTO DUNAJ SAHER

Že od zgodnjega dopoldneva bo šest slaščičarskih mojstrov izdelovalo največjo originalno saher torto (Original Sacher-Torte) na svetu s premerom 3,5 metra. Zaradi njene velikosti se bodo morali pri glaziranju s čokolado povzpeti na visoko konstrukcijo, izdelano prav za ta namen. Prvi kos bosta odrezala dunajska mestna ministrica Renate Brauner in ljubljanski župan Zoran Janković, nato pa jo bodo brezplačno razdelili obiskovalcem.

 

Za izdelavo te več kot poltonske torte bodo porabili 2.000 jajc, 50 kilogramov moke in masla, 40 kilogramov kristalnega sladkorja in sladkorja v prahu, 45 kilogramov različnih kakovostnih vrst čokolade, približno 80 kilogramov marelične marmelade in 200 kilogramov glazure. K pravi saher torti se postreže tudi stepena smetana, ki je bodo porabili kar 300 litrov.

 

Recept za originalno saher torto je varno shranjen v sefu in ostaja že več kot 180 let strogo varovana skrivnost. V celoti ga poznata le glavni slaščičar in še dva slaščičarja, ki sta že dolga leta del ekipe. Ostali slaščičarji ob zaposlitvi podpišejo klavzulo o molčečnosti. Znana pa je zgodba o nastanku te najbolj znane torte na svetu. Vse se je začelo leta 1832, ko je njen izumitelj Franz Sacher prejel verjetno najpomembnejše naročilo v zgodovini družine Sacher. Potem ko je glavni kuhar zbolel, je knez Metternich svojega takratnega kuharskega vajenca prosil, naj ustvari prav posebno sladico za njegove goste. Nalogo je očitno dobro opravil, saj originalno saher torto še danes pripravljajo po prvotnem receptu Franza Sacherja.

FOTO DUNAJ SAHER 2

“Originalna saher torta je pomembna dunajska ambasadorka,” je prepričan Reiner Heilmann, direktor hotela Hotel Sacher Wien, saj se skupaj z Dunajskimi filharmoniki in Dunajskimi dečki uvršča med najboljše produkte avstrijske prestolnice. Letno izdelajo 360.000 tort, ki jih prodajajo in strežejo po celem svetu.

 

Mesto Dunaj bo od 19. do 21. septembra 2016 v Ljubljani prvič priredilo Dunajske dneve. V treh dneh se bodo na različnih lokacijah v središču Ljubljane zvrstili številni brezplačni dogodki – od gospodarskega foruma in predstavitve dobrih mestnih praks do koncerta klasične glasbe, vodenj po sledeh Dunaja v Ljubljani, trgovinice pop-up z zanimivimi dunajskimi spominki ter razreza in pokušine največje originalne saher torte na svetu.

Author: B. Polanský

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.