3. IN 4. SEPTEMBRA V ŠENTRUPERTU – NAJVEČJI SREDNJEVEŠKI FESTIVAL ŠENTRUPERT 2016

Srednjeveški festival Šentrupert 2016

 

Še deset dni do največjega srednjeveškega festivala v Sloveniji

 

Šentrupert na Dolenjskem bo kmalu postal prizorišče največjega srednjeveškega festivala v Sloveniji doslej, Srednjeveškega festivala Šentrupert. V soboto, 3., in nedeljo, 4. septembra, se bodo obiskovalci vrnili v leto 1439 in videli realističen prikaz življenja v srednjem veku. Spoznali bodo stare obrti, glasbo, način prehranjevanja, preživljanja prostega časa in seveda bojevanja, v katerega bo vključenih kar 24 skupin udeležencev iz Slovenije, Italije, Češke, Hrvaške in Madžarske. V velikem boju se bodo pomerili kot pravi srednjeveški vitezi, se bojevali z bridkimi meči ter streljali z resničnimi topovi in katapulti. Celoten srednjeveški festival z uprizoritvijo srednjeveške bitke z napadom na grad bo potekal na kar 50.000 m2.

FOTO SREDNJEVEŠKI FEST.2jpg

Vitezi v Šentrupertu na Dolenjskem bodo tekmovali tudi v različnih igrah in aktivnostih, kot so viteški dvoboji, spretnostno jahanje, sekanje turških glav in streljanje z lokom v galopu. Poskrbljeno bo tudi za otroke, ki se bodo lahko v viteškem vrtcu zabavali tako v lutkovni predstavi kot tudi v šoli mečevanja ali lokostrelstva ter se poučili o metanju sekir, poslikavi obraza in kaligrafiji. Skupaj jih bo čakalo več kot dvajset animacij, prav tako bo urejeno njihovo varstvo.

FOTO SREDNJEVEŠKI FEST.3jpg

Obiskovalci festivala bodo imeli priložnost ogledati si avtentično srednjeveško tržnico, kjer bodo srečali rablja in tatove, bili priprošeni s strani berača, prisostvovali bodo sojenju vaške obrekljivke, spoznali bodo biriča, sodnika in stražarje helebardiste. Na ogled bodo obrtniške delavnice, kot so kovačija, papirnica, knjigoveznica, lončarstvo in tkalstvo. Na tržnici bo predstavljena tudi pristna srednjeveška ponudba izdelkov in kulinarike, v kateri bodo lahko obiskovalci uživali kar po starem – z rokami. Zabavale jih bodo srednjeveške plesne in glasbene skupine.

FOTO SREDNJEVEŠKI FEST.1

Največji srednjeveški spektakel v Sloveniji se bo v soboto zaključil z nočno bitko, nepozabno ognjeno predstavo in srednjeveško zabavo, ki bo lahko navdušila kar 15.000 obiskovalcev. V nedeljo se bodo poleg vseh aktivnosti v lokostrelskem turnirju, ki bo odprt za vse obiskovalce, pomerili tudi znani Slovenci: raper, igralec, komik in prevajalec Boštjan Gorenc – Pižama, glasbenik, gledališki improvizator in komik Andrej Težak – Tešky, puščavski lisjak Miran Stanovnik, boksar Dejan Zavec, inštruktor varne vožnje Brane Küzmič in pevka Ines Erbus.

Vstopnice so že na voljo na prodajnih mestih Eventima. Cena posamezne vstopnice je 7,90 evra, za družine 14,90 evra, za otroke do 12. leta pa je udeležba brezplačna.

Več informacij:

Srednjeveški park Šentrupert

Miha Petrič, organizator

Telefon: 040 801 004; e-pošta: info@srednjeveski-festival.si

Author: B. Polanský

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *