PRIČAKUJE SE 37-MILIJONTI OBISKOVALEC POSTOJNSKE JAME

LOGO POSTOJNSKA JAMA1

37-MILIJONTI OBISKOVALEC POSTOJNSKE JAME

FOTO PJ 37-1

»ZA VEDNO« NA STENI ALI PAPIRJU?

Prvi obiskovalci so se v Postojnski jami podpisali že v 13. stoletju. Na stenah »Rova starih podpisov« nedaleč od vhoda, a izven turistične poti, so prvi obiskovalci vklesali svoja imena. Podobno kot zaljubljenci, ki svoji imeni v srčku pustijo na deblih dreves, so naši obiskovalci, očarani nad jamo,  verjetno menili, da bodo njihova imena ovekovečena na njenih stenah. Jama jih že zdavnaj vzela k sebi, prekrila jih je siga in, zanimivo, o njihovem obstoju zdaj priča le še papir.

FOTO PJ 37-3   FOTO PJ 37-4

PRVI…

Leto 1918 je prelomno za jamski turizem. Takrat je luka Čeč odkril najlepše dele.  Leto kasneje,  17. avgusta  1819 je po urejenih jamskih poteh prvi stopal prestolonaslednik Ferdinand in ob tem obisku, v posebni knjigi, pustil svoj podpis. S tem podpisom se je njegov obisk končal, za nas pa se je vse začelo. Prav ta dogodek pomeni začetek turizma v Postojnski  jami. Vsaj tisti »uradni« začetek odkar neprekinjeno beležimo obiskovalce. Ti so napolnili kar 31 spominskih knjig, preden smo se »digitalizirali«. V zlate knjige obiskovalcev (zdaj je v rabi že peta) pa se še danes, po 197 letih, podpisujejo vsi naši posebni gostje – prestolonasledniki, predstavniki modre krvi, znanstveniki, umetniki, predsedniki držav in vlad itn.

4.1.1

MILIJON, MILIJON, MILIJON….

Milijonti obiskovalec Postojnske jame se je v knjigo podpisal leta 1928 – skoraj 110 let smo ga čakali. A  po gradnji južne železnice je turizem v jami »eksplodiral«. No, vsaj za tiste čase, resnično je »eksplodiral« v 20-ih letih prejšnjega stoletja, a milijoni so se zares začeli nizati nekje v 70-ih letih prejšnjega stoletja, ko so pet milijonte obletnice obeleževali na približno šest let. Vsako poglavje slovenske zgodovine je seveda pustilo posledice tudi v turizmu in v Postojnski jami smo zabeležili tudi to.  A v minulih letih so trendi rasti spet izjemni in skoraj vsako leto nas razveseli novi »milijonti« obiskovalec. Če bodo zadeve šle vsaj tako dobro naprej, bi lahko že leta 2019, ko bomo praznovali 200 let organiziranega turizma v Postojnski jami, obeležili 40. milijontega obiskovalca, kar pomeni novo »6 letno« obdobje.

FOTO PJ 37-2     FOTO PJ 37-6

VSAK ŠTEJE

Vsak obiskovalec je za nas poseben in ga cenimo. Vsak, ki stopi skozi vrata parka, se sprehodi mimo Pivke in se naužije lepot naše jame doprinese k ohranjanju zgodb o njenih lepotah, raznolikosti, o naših »zmajčkih«, o krasu. Vsak obiskovalec doprinese k širjenju njenega izjemnega slovesa in tudi k slovenskemu turizmu nasploh. Zato z veseljem nadaljujemo tradicijo obdarovanja srečnežev, ki obeležijo nove in nove »milijone« in se ovekovečijo tudi na papirju. Njihovo doživetje jame se trudimo še dodatno ovekovečiti z obdarovanjem. Letos bo to nekaj posebnega. Nekaj izjemnega kot je kras, nekaj neskončno raznolikega kot je naša jama. Nekaj neverjetnega in očarljivega, predvsem pa nekaj kar je večje od vseh nas. Že veste kaj naklepamo?

FOTO PJ 37-7

Author: B. Polanský

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *