FESTIVAL LJUBLJANA VABI NA ODLIČNE UMETNIŠKE DOGODKE – 18.8 DO 2.9 2016

LOGO FESTIVAL LJ 2016

Ljubljana, 18. avgust 2016

Raznovrstno prepletanje glasbe in plesa

 

Ljubljana Festival bo v prihodnjih dveh tednih ponudil pester program tako za ljubitelje klasične glasbe kot tudi bolj sproščenega poletnega vzdušja. Na sporedu bodo kar trije koncerti slovitih orkestrov. Litovski komorni orkester iz Vilne bo z dirigentom in solistom Sergejem Krilovim predstavil dela iz italijanske in španske glasbene zakladnice. Sledil bo koncert priznanega Londonskega simfoničnega orkestra pod vodstvom italijanskega dirigenta Gianandrea Nosede; z njim bo kot solistka nastopila tudi uveljavljena slovenska violinistka Lana Trotovšek. Na Ljubljana Festival prihaja še Kraljevi orkester Concertgebouw, ki velja za enega najboljših na svetu. Pod taktirko izjemnega maestra Daniela Gattija bo predstavil dela Dutilleuxa, Debussyja in Stravinskega. Poletna večera bosta popestrila koncert v družbi Vlada Kreslina, ki slavi 25-letnico svojih nastopov na Ljubljana Festivalu v Križankah, in plesno-gledališki performans za otroke Predani korakom.

 

Za sproščeno poletno vzdušje bosta poskrbela tudi dva plesna dogodka. Vida! v izvedbi ansambla Soledad Barrio Noche Flamenca bo s pesmijo, glasbo in plesom izražal strogo in čarobno estetiko v obliki flamenka. Prav tako ne gre zamuditi plesne predstave Sisi – bilo je nekoč v času cesarja, ki prepleta madžarski ljudski ples, sodobne plesne tehnike in večno ljubezensko tematiko. Skupina Laibach bo bruseljsko sodelovanje s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija nadaljevala v Ljubljani in nastop opremila z bogatimi filmskimi projekcijami.

FOTO FL 2016-LITVA

Litovski komorni orkester velja za enega najboljših v Litvi. Leta 1960 ga je ustanovil Saulius Sondeckis in bil do leta 2004 tudi njegov umetniški vodja. Kot prvi orkester iz Litve, ki je dobil dovoljenje za gostovanja zunaj Sovjetske zveze, se je predstavil na tujem in zlasti po velikem uspehu na festivalu Echternach v Luksemburgu leta 1976 začel koncertirati v najprestižnejših dvoranah in na uglednih festivalih. Orkester je sodeloval z največjimi solisti in uveljavljenimi dirigenti. S številnimi je izdelal več kot sto posnetkov raznovrstnega repertoarja, s posebnim poudarkom na baročnih in klasicističnih mojstrih. Tokrat ga bo spremljal violinist Sergej Krilov, rojen v glasbeni družini v Moskvi, uveljavljen kot eden najbolj nadarjenih violinistov svoje generacije. Od leta 2008 je glasbeni vodja Litovskega komornega orkestra, s katerim se predstavlja v dvojni vlogi kot solist ter dirigent in prebira širok glasbeni repertoar od baroka do sodobnih stvaritev. Na sporedu bodo dela Antonia Vivaldija, Paula Sarasateja in Manuela de Falla.

(23. 8. ob 20.00, Slovenska filharmonija)

 

FOTO FL 2016- ORK 2

Londonski simfonični orkester, znan pod akronimom LSO, sodi v svetovno peščico najuglednejših. Je najstarejši še delujoči londonski orkester, domuje v centru Barbican, se samostojno upravlja in združuje približno sto članov, ki so nadarjeni glasbeniki s koncertnimi karierami tudi kot solisti in v komornih zasedbah. LSO se vsako leto predstavi s 120 koncerti v sodelovanju z zavidljivimi imeni in neguje dolgoletno sodelovanje s svetovnimi glasbeniki. Ljudem vseh starosti ponuja priložnost, da se vključijo v glasbeni svet. Tesno sodelovanje z orkestrom vzdržuje mednarodno uveljavljeni italijanski dirigent Gianandrea Noseda, ki je v svoji karieri delal s številnimi priznanimi svetovnimi orkestri in LSO večkrat dirigiral tako v centru Barbican kot na turnejah. Leta 2015 ga je portal Musical America razglasil celo za dirigenta leta. Na koncertnem večeru se bo ob orkestru predstavila slovenska violinistkaLana Trotovšek, ki je leta 2012 debitirala z Orkestrom Mariinskega gledališča pod taktirko Valerija Gergijeva. Igrala je na znanih prizoriščih po Evropi, na Kitajskem, v Združenih arabskih emiratih in Združenih državah Amerike ter sodelovala z več pomembnimi orkestri. Igra na violino Pietra Antonia dalla Coste iz leta 1750, ki ji jo je posodil zasebni dobrotnik.

(24. 8. ob 20.00, Cankarjev dom)

 

FOTO FL 2016- SOLEDAD

Poslanstvo ansambla Noche Flamenca je razviti pestro gledališko stvaritev s pesmijo, glasbo in plesom, ki izraža strogo in čarobno estetiko v obliki flamenka. V okoliščinah obupa in trpljenja se je rodil flamenko, ki ga je treba razumeti kot potrebo človeka po izražanju močnih čustev v kontekstu tedanjih brutalnosti, represije, lakote, straha, groženj, skrivanja in odpora. Raznovrstni stili narekujejo tudi različne izvedbe – s spremljavo ali brez, s plesom ali brez, nekateri so določeni moškim, drugi ženskam. Ker pa se flamenko vseskozi razvija in polni z novostmi, so nekatera starejša pravila preoblikovana. Ansambel bo na ljubljanski predstaviVida! poskušal v občinstvu vzbuditi vso slikovito strast in čustva, ki jih v sebi nosi ta posebni ples. Ansambel je leta 1993 ustanovil Martín Santangelo z ženo Soledad Barrio. Noche Flamenca redno gostuje s turnejami po vsem svetu in se je uveljavil kot najbolj avtentičen potujoči flamenko ansambel.

(25. 8. ob 20.30, Križanke)

 

FOTO FL 2016- KRESLIN

Vlado Kreslin letos praznuje petindvajsetletnico svojih koncertov na Ljubljana Festivalu v Križankah. Prvič je na Letni oder v Križankah stopil s prekmurskimi muzikanti legendarne godčevske Beltinške bande 1991. Od takrat sta se v njegovih zasedbah in na tem prizorišču zvrstili bogata paleta glasbenikov in obilica gostov iz tujine in domovine. Na koncert Ljubljana Festivala bo prišel s svojo dolgoletno avtorsko zasedbo Mali bogovi in še starejšo ljudsko Beltinško bando, z 88-letnim očetom Milanom in posebnimi gosti: Big bandom Orkestra Slovenske vojske pod vodstvom dirigenta Rudija Gasa.

(26. 8. ob 20.30, Križanke)

 

FOTO FL 2016- PREDANIjpg

Festival Ljubljana v sklopu otroških poletnih delavnic pripravlja plesno-gledališki performansPredani korakom. Intimni spektakel povezuje poetično besedilo, ki predstavlja najstniške zgodbe s prepletanjem popularne pop glasbe. Navdih je povzet  iz zgodbe o Sissi (potovanja in njega drugačnost), v predstavi pa bodo vključeni gibalno ovirani in motorično spretni otroci. Sporočilo predstave je, da otroci niso sivo povprečje, ampak bela svetloba, v katerih se skrivajo vse barve sveta.

Performans, ki je nastal v sodelovanju s Festivalom Ljubljana, Zavarovalnico Tilia in Uri Soča, bo povezoval dramski igralec Jernej Šugman.

Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na blagajni Križank.

(27. 8. ob 17.00, poletno gledališče Križank)

 

FOTO FL 2016 SISI

Zgodba nesrečne Sisi, ki ji vloga na kraljevem dvoru nikakor ni ustrezala, saj je ves čas bežala od mestnega vrveža in veliko trenutkov preživela v samoti ter bila za obdobje, ko so lepotni ideali prisegali na obline, nenavadno obsedena s suhostjo, je navdihnila slovitega koreografa in režiserja Sándorja Romàna. Zgodbo kontroverzne avstro-ogrske cesarice je Romàn prenesel v plesno predstavo z naslovom Sisi – bilo je nekoč v času cesarja, ki je zanimiva mešanica madžarskega ljudskega plesa in sodobnih plesnih tehnik. Na odru bo združenih 28 plesalcev ansambla ExperiDance Production in 40 solistov Budimpeškega romskega simfoničnega orkestra, glasba, ki ji bomo priča, pa nam bo postregla z znanimi melodijami, kot so Madžarska rapsodija, Čardaš, Na lepi modri Donavi in Madžarski plesi.

(29.–31. 8. ob 20.00, Križanke)

 

 FOTO FL 2016- NAG

Kraljevi orkester Concertgebouw velja za enega najboljših na svetovni glasbeni sceni. Godalno sekcijo označujejo kot »žametno«, zvok trobilne sekcije kot »zlat«, barvo pihal kot »izrazito osebno«, tolkala pa imajo mednarodni sloves. Orkester izvede 80 koncertov letno in še 40 vsako leto na vodilnih odrih po vsem svetu. Od ustanovitve leta 1888 mu je dirigirala vrsta izjemnih dirigentov, tudi znani skladatelji, kot sta Gustav Mahler in Richard Strauss. S sezono 2016/17 prevzema vlogo šefa dirigenta Daniele Gatti, ki je bil do letos glasbeni vodja Francoskega nacionalnega orkestra. Gatti je prej zasedal vodilne položaje v Kraljevem filharmoničnem orkestru, Züriški Operi, Mestnem gledališču v Bologni, Orkestru Nacionalne akademije sv. Cecilije idr. Na sporedu Kraljevega orkestra Concertgebouw bodo Debussyjevo delo Preludij k Favnovemu popoldnevu, delo, ki ga je navdihnila pesem Stéphana Mallarméja in ga glasbena zgodovina omenja kot posebno glasbeno prelomnico, skladba Henrija DutilleuxaMétaboles, Debussyjeve Igre ter Petruška Igorja Stravinskega, koncertna skladba za klavir in orkester, ki je bila preoblikovana v balet. Kot posebnost večera je zagotovo vredno omembe, da bodo uvodno skladbo izvedli z Mednarodnim orkestrom Ljubljana Akademije Branimir Slokar.

(1. 9. ob 20.00, Cankarjev dom)

FOTO FL 2016 LAIBACH

Po uspešnem nastopu v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija 9. februarja v znameniti bruseljski dvorani Henry Le Boeuf v Palači lepih umetnosti (BOZAR) bo skupinaLaibach s simfoniki in mešanim zborom pripravila razširjen koncertni program. V prvem delu bo premierno predstavila popolnoma novo delo, 30-minutno avtorsko kompozicijo po motivih Krsta pri Savici Franceta Prešerna, ki se prepleta z Laibachovo interpretacijo odlomka iz nedokončane Griegove opere Olaf Trygvasson, ki tematizira krvavo rojstvo krščanstva na Norveškem in Švedskem. V drugem delu koncerta bo skupina Laibach predstavila še nabor skladb, ki jih je v Bruslju odigrala z RTV simfoniki, vendar bodo v Ljubljani aranžmaji dodelani za večji orkester (Eurovision, Now you will play, Smrt za smrt, Vor Sonnen-Aufgang, We are Millions and Millions are One, Whistleblowers, Resistance is Futile, Opus Dei/Leben heisst Leben). Orkestracijo za orkester bo izdelal mladi slovenski skladatelj Anže Rozman, dirigent pa bo Simon Dvoršak.

(2. 9. ob 20.30, Križanke)

www.ljubljanafestival.si  I  www.facebook.com/ljubljanafestival

Author: B. Polanský

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *