POTEP PO HRVAŠKI – ZNAMENITOST FRANCOSKE POTI NA BIOKOVO

Popotnica in avtorica: Monika Kubelj

 

FOTO MONIKA 2

Znamenitost francoske poti na Biokovo

 

 

Nad makarsko obalo, natančneje nad Brelami, dviga se gorovje Biokovo, z vrha katerega se odpre zelo lep pogled. Vse od Splita do otokov Korčula, Hvar in Brač. Obiskovalci čudovite obale kraja Brela, ki sicer velja za eno od desetih najlepših obal na svetu, pogosto pozabijo, da imajo poleg morske ponudbe tudi priložnost dveurnega hoda po kamniti cesti, ki jo je zgradila Napoleonova vojska. Naravni park Biokovo je gotovo nekaj posebnega, a nanjo se morate pripraviti resno, s primerno opremo in v družbi kakšnega vodnika.

Gorski vodnik Jurica Budanko iz Budanko travel agencije nas je namreč opozoril, da se včasih najdejo turisti, ki se sami podajo na Biokovo in to kar v poletnih obuvalih ali kopalkah. Vedeti je namreč treba, da vrh Biokova, to je  Sveti Jurij, meri 1762 metrov. Da je na trenutke treba tudi preko skal in da se temperatura nekoliko zniža. Na Biokovo se lahko povzpnete z večih koncev in iz Brel je ena bolj dostopnih. Na videz siromašno in pusto Biokovo je bogato z rastlinskimi in živalskimi vrstami. Je zanimivo z vidika kulturne dediščine in zgodovinskih poskusov izgradnje poti čez to gorovje.

FOTO MONIKA 1

Med Napoleonovo vladavino (1808.-1813 stoletju) so Francozi zelo hitro zgradili cesto vzdolž celotne Dalmacije – od Obrovca ​​do Boke Kotorske. Ta, znana kot francoska cesta, je bila zgrajena po zaslugi poveljnika vojske Napoleonove in vojvoda Dubrovnika Auguste Marmont, ki se ga hrvaška zgodovina spomni po številnih naprednih ukrepih, ki jih je kot vojaški poveljnik Dalmacije in guverner Ilirskih provinc, uvajal.

In pomemben del Napoleonove ceste je bil zasnovan prav na območju današnje občine Brela. Napoleon je cesto na omenjeni progi zgradil leta 1808. Domačini in turistični vodiči vedo povedati, da so Mormonta imeli zelo radi in da so njihovi predniki z veseljem sodelovali pri gradnji, saj so v zameno dobili hrano in pijačo. In  ko sem stopala po njej, sem razmišljala, kako neki so ljudje v tistih časih s tehnologijo, ki je bila na voljo, uspeli prinesti ves ta material in zgraditi tako točno, tehnično lepo cesto, po kateri je možno hoditi še danes? Na žalost ta del ceste ni bil končan, iz preprostega razloga, saj je bila francoska vojska poražena.Toda dragoceni ostanki kamnitih zidov lahko vidimo še danes.  Turistična organizacija Brel in okoliški vodniki turistom uspešno predstavljajo zgodbo Biokova. Danes je to dragocena tema za pohodnike in plezalce, pa tudi običajne poletne turiste. Biokovo je namreč zanimivo iz večih razlogov.

FOTO MONIKA 3

Gre za največji naravni »okras« srednjedalmatinske obale in njen edini naravni park. Park slovi po več kot 1.500 metrov visokih vrhovih in strmih pečinah, ki se le nekaj kilometrov od obale vzdigujejo v višine kot malo kje na svetu. V času poletne vročine predstavljajo surove gorske skale Biokova za bližnje obalno področje svežino, ljubiteljem narave pa ponujajo vrsto naravnih atrakcij. Poleg osvežitve in čiste narave ponuja Biokovo svojim obiskovalcem tudi sprehajalne in kolesarske steze, počivališča in zanimive ostanke iz preteklosti, kjer so se nekoč po težko prehodnih gorah potepali številni živinorejci. Danes je od obale Makarske riviere kot tudi notranjosti Dalmatinske zagore do Naravnega parka, vključujoč njegovega najvišjega vrha, 1.758 metrov visokega Svetega Jurija, celo speljana cesta.

Popotnica in avtorica: Monika Kubelj

Author: B. Polanský

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *