LJUBLJANA FESTIVAL 2016 – CULTURAL HUB SREDIŠČE VAŠIH POLETNIH KULTURNIH DOŽIVETIJ

LOGO FESTIVAL LJ 2016

 

LJUBLJANA FESTIVAL – CULTURAL HUB

SREDIŠČE VAŠIH POLETNIH KULTURNIH DOŽIVETIJ

 

V slovenski prestolnici nas čaka dolgo, vroče in pestro kulturno poletje. Ljubljana Festival bo v 64. izvedbi postregel z izjemnim številom zvenečih imen. V skoraj treh mesecih bo gostil uveljavljene slovenske in tuje umetnike s področja glasbe, opere, plesa, gledališča in muzikala. V prvem festivalskem tednu bodo po otvoritvenem koncertu z Erwinom Schrottom na sporedu še Ljubljana Festival na Ljubljanici ter avtorski večeri z Tomažem Domiceljem, Tadejem Kamplom in Jodlom Gazvodo.

 

Organizatorji želijo zagotoviti optimalne pogoje za izvedbo otvoritvenega koncerta 64. Ljubljana Festivala, zato njegova lokacija še vedno ni znana. V primeru lepega vremena bo koncert na Kongresnem trgu, v primeru slabega pa bo prestavljen v Cankarjev dom. Končno odločitev bodo organizatorji sporočili na dan koncerta.

Style: "Prabal"

Ljubljana Festival se bo ne glede na lokacijo začel veličastno z operno zvezdo na odru. Basbaritonist urugvajskega rodu Erwin Schrott nastopa na odrih prestižnih svetovnih opernih gledališč, kot so milanski Teatro alla Scala, Metropolitanska opera v New Yorku, Pariška nacionalna opera, Nacionalna opera v Washingtonu, Dunajska državna opera, Teatro Colón v Buenos Airesu, Kraljeva opera Covent Garden v Londonu, Hamburška državna opera in številna druga. Na velike odre sta ga ponesli prva nagrada in tudi nagrada občinstva na pevskem tekmovanju Operalia 1998. Posebno navdušuje z vlogama Mozartovih junakov don Giovannija in Leporella (iz opere Don Giovanni) ter Figara (iz Figarove svatbe). Leta 2008 je debitiral na Salzburškem festivalu kot Leporello. V zadnjih sezonah je omenjene like pel v številnih uglednih opernih hišah, njegov repertoar pa zajema še Verdijeve operne vloge Pagana (I Lombardi), Atilo (Atila) in Banqua (Macbeth); Escamilla (Bizet: Carmen), leta 2012 je v Covent Gardnu debitiral kot Procida v Verdijevih Sicilijanskih večernicah, leta 2015 pa še v Köbenhavnu, v začetku tega meseca je v tej operi pel Dulcamara na Dunaju. V letošnji sezoni se je predstavil še kot Figaro v Covent Gardnu, Leporello na Dunaju, načrtuje pa še nastope kot don Giovanni v Münchnu in Buenos Airesu ter Atilo v Palermu, Mefisto v Baden-Badnu. Snema ekskluzivno za Sony; za tango album Rojotango iz leta 2011 si je prislužil nagrado ECHO.

O večni (operni) temi – ljubezni – bo Schrott prepeval izmenjaje z argentinsko sopranistko Jaquelino Livieri. Poleg solističnih arij se bosta predstavila tudi v duetih ter pri tem oder delila z mogočnim zvokom združenih filharmoničnih orkestrov iz Zagreba in Ljubljane, pod taktirko vzhajajoče italijanske zvezde, mladega dirigenta Francesca Ivana Ciampe (27. 6.).

Vsi, ki vstopnice za otvoritveni dogodek že imate, prevzamete še nadomestne vstopnice za Cankarjev dom. Nadomestne vstopnice so na voljo pri Blagajni Križank ali Info točki 64. Ljubljana Festivala (Mestni trg 17) ter po telefonu (Blagajna Križanke 01/241 60 26 ali 01/241 60 28, Info točka 01/256 63 48). Nadomestne vstopnice lahko prevzamete le ob predložitvi obstoječih vstopnic. Prevzem nadomestnih vstopnic je obvezen saj, v primeru zamenjave lokacije, vstop na prizorišče otvoritve 64. Ljubljana Festivala brez njih ne bo možen.

V tednu, ki sledi se nam obetajo tudi trije avtorski koncerti na enkratnem prizorišču Peklenskega dvorišča Križank.

FOTO DOMICELJ

Po lanskem izjemno uspelem akustičnem avtorskem večeru ob 50-letnici delovanja Tomaža Domicelja, se bo letošnje leto, kantavtorju, skladatelju, pesniku, piscu in prevajalcu na odru pridružil Saša Olenjuk. Violinist, kitarist in glasbenik, ki se rad podaja v etno, jazz, gypsy swing, rock in še marsikatere glasbene vode. »Večina tistih, ki smo tlakovali dokaj alternativno ustvarjalno pot, je imela eno samo religijo – glasbo. Lepo bi bilo, če bi bilo še zdaj tako,« je zapisal legendarni Domicelj (28. 6.).

Basist Tadej Kampl bo predstavil avtorski projekt Life is good, ki črpa iz jazza, funka, afro beata in drugih glasbenih stilov. Sedem avtorskih skladb je Kampl posnel pred dvema letoma v New Yorku skupaj z Igorjem Lumpertom, Markom Črnčecem in Justinom Brownom, v posameznih skladbah pa sta gostovala še Jure Pukl in Lenart Krečič (29. 6.). 

Jodl Gazvoda, nekdaj član ansambla Sedmina in nato vodja zasedbe Valhala, svojo glasbeno kariero nadaljuje v solo produkciji z lastnimi avtorskimi skladbami in priredbami rockerskih večnih melodij. Program koncerta, ki ga je za nas pripravil Gazvoda s kitaristom Urošem Rakovcem, basistom Damjanom Koširjem ter Damirjem Jazbecem na orglicah, zajema avtorska dela Gazvode z njegove najnovejše plošče Got to be in velja za edinstveni primerek svetlega in pozitivnega rock blues žanra, ki ga po mnenju številnih kritikov ni bilo slišati že dlje (30. 8.).

 Staremu naboru privlačnih festivalskih prizorišč se bo letos prvič pridružila tudi Ljubljanica.

V okviru Ljubljana Festivala na Ljubljanici se bo pestremu naboru privlačnih prizorišč letos prvič pridružila tudi Ljubljanica. Ljubljana Festival bo namreč potekal tudi na turističnih ladjicah, ki med plovbo omogočajo edinstven ogled mesta. Na reki bodo nastopali študenti Akademije za glasbo in Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, s čimer Festival Ljubljana omogoča nastopanje tudi mlajši generaciji slovenskih umetnikov. Vzgoja, izobraževanje in pomoč pri uveljavitvi mladih, nadarjenih umetnikov tudi sicer sodijo med najpomembnejše cilje in dejavnosti Festivala Ljubljana. Dogodki na Ljubljanici se bodo odvijali v počastitev naziva Zelena prestolnica Evrope, ki ga je Ljubljana prejela v letu 2016. Koncerti na ladjicah so brezplačni, plača se le enourna plovba po reki. Program Ljubljana Festivala na Ljubljanici je objavljen na www.ljubljanafestival.si (28. 6.-2. 7.).

Vstopnice so na voljo na www.ljubljanafestival.si, pri Blagajni Križank, Info točki 64. LF, na Petrolovih servisih ter na ostalih prodajnih mestih Eventima.

 

www.facebook.com/ljubljanafestival

twitter.com/FLjubljana

Častni pokrovitelj Ljubljana Festivala 2016 je župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana, ki ga tudi finančno omogoča:

Glavni sponzor 64. Ljubljana Festivala: Zavarovalnica Tilia, d. d.

Sponzorji: JP Vodovod-kanalizacija, d. o. o., Energetika Ljubljana, d. o. o., VPC, Spar Slovenija, d. o. o., Telekom Slovenije, d. d., Petrol, d. d., Riko, d. o. o., Krka, d. d., Poslovni sistem Mercator, d. d., Zavarovalnica Triglav, d. d., Lekarna Ljubljana, Kemofarmacija, d. d.,   Pivovarna Union, d. d., Geoplin, d. o. o., Plinovodi, d. o. o.,  Javna razsvetljava, d. d., Four Points by Sheraton Ljubljana Mons

Sponzorji posameznih prireditev: Zavarovalnica Tilia, d. d.,  Delo, d. d., Europlakat, d. o. o., Petrol, d. d., Riko, d. o. o., Parada plesa, Spar Slovenija, d. o. o., Telekom Slovenije, d. d., Poslovni sistem Mercator, d. d., VPC, Interenergo, d. o. o., Geoplin, d. o. o., Plinovodi, d. o. o.,  Nova KBM, d. d., SRC, d. o. o., NLB, d. d., Krka, d. d., Zavarovalnica Triglav, d. d., Mladi upi, BTC, d. d.

Glavni medijski sponzor: Delo, d. o. o.

Medijski sponzorji: Europlakat, d. o. o., Infonet media, d. d., Radio 1, Finance, d. o. o., Aerodrom Ljubljana, d. d., Radio Center, Pogledi, Kobe, d. o. o., Bolha.com, Parada plesa

Prijatelji Festivala Ljubljana: NP consulting 

Partnerji Ljubljana Festivala 2016: RTV Slovenija, Slovenska filharmonija, SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Opera in balet Maribor, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Zagrebška filharmonija, Cankarjev dom

Uradni prevozniki: Avtohiša Malgaj, d. o. o., Avto Aktiv, d. o. o., LPP, d. o. o.

Železniški prevoznik: Slovenske železnice

Uradna vina: Pullus, Mihael Prinčič, Penine Istenič

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana. Član Evropskega združenja festivalov EFA je od leta 1977. Darko Brlek je predsednik EFA od leta 2005.

 

Author: B. Polanský

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *