ROKI TRAJANJA ŽIVIL
Apr15

ROKI TRAJANJA ŽIVIL

Dandanašnji, ko se življenje tako hitro odvija, se vse prevečkrat znajdemo v okoliščinah, ko moramo stvari postoriti na hitro, ko nimamo časa načrtovati, oziroma preverjati vsakega podatka posebej. Tudi pri nakupovanju in shranjevanju živil, čeprav je ravno tu še kako pomembno, da znamo prebrati nalepke, da razumemo vse kar piše na njih in da ravno zaradi tega tudi znamo pravilno izbirati. Proizvajalci in trgovci so vse bolj iznajdljivi, vse prevečkrat nam kar na lepe oči ali pa pod vplivom dobre reklame, nekako vsilijo tudi stvari, ki jih morda sploh nismo nameravali kupiti. Če so to živila, bo marsikaj romalo v koš za smeti. Žal mnogokrat tudi zaradi naše nevednosti, oziroma nepravilnega razumevanja oznak na nalepkah, še posebej če gre za rok trajanja, oziroma uporabnosti.   Da bi se izognili tudi takemu nesmiselnemu  metanju še vedno užitne hrane proč, je dobro poznati različne navedbe proizvajalcev glede rokov trajanja na živilih. Roki trajanja so označeni takole: “Uporabno najmanj do” – Označuje živila, ki z mikrobiološkega vidika niso hitro pokvarljiva. Tu gre za datum minimalne trajnosti, kjer tudi po preteku tega datuma varnost živila ni vprašljiva. Vendar pa po preteku tega datuma lahko izdelek začne izgubljati na svoji kakovosti, kar pomeni da hrana začne izgubljati okus, teksturo, vonj in hranljivo vrednost, je pa še vedno užitna. Gre za izdelke, ki so ohlajeni, zamrznjeni, posušeni (testenine, riž), konzervirani in druga živila (rastlinsko olje, čokolada itd.). Ko tako živilo odprete, upoštevajte navodila na embalaži, kot je na primer “porabiti v treh dneh po odprtju”. “Porabiti do” Označuje živila, ki so hitro pokvarljiva, kot so sveže ribe, sveže mleto meso itd. Ko tako živilo odprete, upoštevajte navodila na embalaži, kot so na primer “hraniti v hladilniku” ali “hraniti pri temperaturi 2–4 °C”, saj se bo hrana sicer hitreje pokvarila. Če tako živilo kmalu po nakupu doma pravilno zamrznete, je lahko rok uporabnosti daljši od roka “porabiti do”. Vendar morate pri tem upoštevati vsa morebitna navodila na embalaži, kot so “zamrzniti do datuma”, “porabiti do”, “iz zamrzovalnika vzeti neposredno pred uporabo” ali “pred uporabo temeljito odtajati in uporabiti v 24 urah”. Opozorila Če je hrana plesniva ali ima nenavaden vonj, takšno hrano v vsakem primeru vrzite proč, ne glede na naveden rok trajanja. Živilo, ki mu rok uporabe še ni potekel, ima pa nenavaden vonj, spremenjeno barvo ali je kako drugače spremenjeno, lahko neodprto in v originalni embalaži vrnete v trgovino in  zahtevate zamenjavo ali vračilo denarja. Pri živilih, kot so sveže pekovsko pecivo, sveže sadje in zelenjava, sol, sladkor, žvečilni gumi, osvežilne pijače ter alkoholne pijače z več kot 10 % alkohola, roki uporabe niso obvezni in jih ne boste vedno zasledili. Če bomo poznali in upoštevali...

Read More

Ljubljana, podjetnim talentom prijazno mesto

  Start:Up Ljubljana Ljubljana, podjetnim talentom prijazno mesto Tehnološki park Ljubljana in Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije sta prevzela pobudo za vzpostavitev odprte promocijske platforme Start:up Ljubljana. Na ta način bomo v mestu in v Osrednjeslovenski regiji povezali in predstavili ključne programe za aktivacijo podjetniških talentov in zagon ter rast start:up podjetij. V sredo, 22. aprila 2015, ob 14. uri bomo tudi uradno zagnali naš projekt. Na srečanju, ki bo potekalo v atriju Tehnološkega parka Ljubljana (Tehnološki park 19, II. nadstropje), bodo sodelovanje in namen projekta predstavili: mag. Iztok Lesjak, direktor Tehnološkega parka Ljubljana mag. Lilijana Madjar, direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije prof. dr. Maja Makovec Brenčič, prorektorica za področje prenosa znanja na Univerzi v Ljubljani mag. Bojan Hajdinjak, direktor Javnega zavoda Cene Štupar Z nami bo tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.   mag. Iztok Lesjak, direktor                    mag. Lilijana Madjar, direktorica Tehnološki park Ljubljana                      Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije...

Read More

Ljubljana je dobitnica nagrade WTTC Tourism for Tomorrow 2015

                               Ljubljana je dobitnica letošnjega izbora za nagrado WTTC Tourism for Tomorrow. Premagala je dva sofinalista in zmagala v kategoriji turističnih destinacij. Prestižno nagrado je podelila mednarodna organizacija World Travel & Tourism Council (WTTC) na slovesni razglasitvi v okviru svetovnega srečanja, ki poteka v Madridu od 15. do 16. aprila. Ljubljana se je januarja 2015 uvrstila v finale izbora za nagrado WTTC »Tourism for Tomorrow 2015«, ki jo podeljuje mednarodna organizacija World Travel & Tourism Council (WTTC). Zmagovalci so bili razglašeni 15. aprila na slovesni podelitvi nagrad, ki je potekala v okviru svetovnega srečanja v Madridu. Nagrade “Turizem za jutri” se podeljujejo na podlagi uresničevanja načel trajnostnega turizma in v okvirih prizadevanj, da bi navdihnili in izobrazili turistične ponudnike ter destinacije za izboljševanje praks trajnostnega turizma. Nagrade veljajo za najvišja svetovna priznanja na področju trajnostnih usmeritev v potovalni in turistični industriji. Kategorije se nanašajo na različne trajnostno usmerjene aktivnosti turističnih podjetij in organizacij ter pokrivajo področja, kot so upravljanje destinacij, koristi za širšo skupnost, zaščita okolja, prilagoditev delovnih procesov ter inovacije. Vseh kategorij je pet, vsaka pa ima tri finaliste, ki najbolje upoštevajo trajnostna načela. Ljubljana (sicer tudi Zelena prestolnica Evrope 2016) je v tekmi za prestižno nagrado premagala Območje severovzhodne obale Tajvana (Northeast and Yilan Coast) in Sozopol (Bolgarija). Ljubljansko delegacijo na srečanju WTTC v Madridu je vodil župan Zoran Janković, prisoten pa je bil tudi veleposlanik Republike Slovenije v Kraljevini Španiji Aljaž Gosnar. Nagrado sta prevzeli podžupanja Mestne občine Ljubljana Tjaša Ficko in direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek. Že pri predstavitvi destinacije v Madridu in tudi v zahvalnem govoru je Petra Stušek poudarila pomembnost sodelovanja Turizma Ljubljana z Mestno občino Ljubljana ter meščankami in meščani pri oblikovanju trajnostne turistične ponudbe mesta. »Če se dobro počutijo prebivalci, se bodo tudi obiskovalci. Le skupaj lahko to dosežemo,« je povedala. Podžupanja Tjaša Ficko pa je vse prisotne povabila v najlepše mesto na svetu ter poudarila pomembnost nagrade za Ljubljano in njeno globalno prepoznavnost. Kot destinacija je Ljubljana že dolgo zavezana trajnostnemu razvoju, kar se odraža tudi v naši trajnostno naravnani strategiji razvoja ljubljanskega turizma do leta 2020. Z zaprtjem centra za motorni promet so ljubljanski turizem in deležniki v Ljubljani dobili zalet za skupen gospodarski, okoljski in kulturni razcvet. Nagrada WTTC Tourism for Tomorrow bo prinesla pozitivne gospodarske učinke turističnim organizacijam v Ljubljani in Sloveniji. O organizaciji World Travel & Tourism Council (WTTC)  WTTC je ugledna mednarodna organizacija, ki deluje na področju potovalne in turistične industrije. Sestavljajo jo člani globalne poslovne skupnosti, pri svojem delu pa sodelujejo z vladami, ozaveščajo o pomembnosti razvoja potovalne in turistične industrije ter spodbujajo odgovorno rast te industrije. Več informacij...

Read More
SHRANJEVANJE HRANE NEKDAJ IN DANES
Apr15

SHRANJEVANJE HRANE NEKDAJ IN DANES

  Starejši ljudje se še spomnijo lakote, malo mlajši se spomnijo tudi praznih polic in romanja v tujino, včasih celo po osnovne dobrine, danes pa smo vajeni in se nam zdi kar samo po sebi umevno, da se police v trgovinah šibijo pod različnimi izdelki, da je hrane več kot dovolj, kot da je nikoli več ne bo zmanjkalo. Enako se večini od nas dogaja tudi doma. Hladilnik je pol, ali prepoln, zelenjavo in sadje kupujemo za vse teden, pri shranjevanju pa smo včasih še malomarni in potem pridemo do grozljivega uradnega podatka, da v povprečju vsak Slovenec na leto zavrže 82 kg hrane. Če nam že ni žal za živila, ki jih je nekdo moral pridelati, potem bi se morali vsaj zamisliti ob bolj prazni denarnici. In to brez potrebe. Bilo bi prav, da bi bili bolj  pozorni, uporabili malo več zdrave pameti, in si vzeli samo malo več časa za branje nalepk in navodil, ki jih dobimo ali na živilih, ali pa jih najdemo na različnih brošuricah z dobrimi nasveti, pa še spletne strani so polne koristnih nasvetov, ki jih velja upoštevati. Lažje bomo živeli, bolj zdravi bomo, pa tudi manj denarja bomo zmetali v kante za smeti. Pozanimajmo se, kako  je treba pravilno shranjevati živila, da se bodo obdržala dalj časa. Če ni shranjena, kot je treba, lahko postane gojišče zdravju škodljivih bakterij. Če bomo hrano pravilno pripravili in shranjevali se bomo zagotovo ognili lažji, ali celo kakšni hujši zastrupitvi. Najpomembnejše je živila hraniti na zanje primerni temperaturi v čistem in suhem okolju. Za sadje in zelenjavo velja, da začneta gniti, se mehčati in plesneti prej, kot bi bilo treba, če ju nismo ustrezno shranili. Gospodinjstva večinoma oboje hranijo v hladilniku, kar je seveda najboljše za ohranjanje svežine. Na to moramo biti še posebej pozorni, če kupujemo za daljše obdobje, sicer pa sadje lahko pustimo tudi na zraku, seveda pa ne sme ostati v neprodušno zaprti embalaži. Sadje v lepi skledi, sredi mize je ravno tako lepa dekoracija, kot šopek rož, pa še na očeh ga imamo in zato pogosteje segamo po njem.   OSNOVNA PRAVILA PRI SHRANJEVANJU ŽIVIL   Pomembno je vedeti, na kakšni temperaturi je treba  shranjevati katero od živil. Prostori, kjer živila shranjujemo, morajo biti vedno čisti, hladni in suhi. Ostanke hrane ali živil vedno pokrijemo ali dobro zavijemo. Hrano, ki je ne shranjujemo v hladilniku, je treba zaščititi pred žuželkami, škodljivci, živalmi, pticami, prahom in paro. Glede shranjevanja živil upoštevajmo navodila na embalaži. Živil ne smemo hraniti predolgo. Zato moramo redno pregledovati roke uporabe. Če je živilo videti pokvarjeno ali ima sumljiv vonj, ga raje zavržimo. Shranjevanje hrane na hladnem upočasnjuje razmnoževanje...

Read More